Germanenfilter

Een germanenfilter, soms ook ‘moffenzeef’ genoemd is een zelfbouw antenne om het effect van de Duitse stoorzenders te verminderen. Topstukken >


Stiekem luisteren
Naast de kranten komt ook de radio onder strikt Duits toezicht. In een aantrekkelijk programma-aanbod, met veel hoorspelen en muziek, worden positieve dingen over het nationaalsocialisme, Hitler en Duitsland uitgezonden.

BBC en Radio Oranje
Maar voor het echte nieuws luisteren de Nederlanders stiekem naar de BBC en Radio Oranje, de zender van de Nederlandse regering in Londen. De strijdvaardige toespraken van koningin Wilhelmina zijn zeer populair.

Storen
Vrijwel niemand trekt zich iets aan van het luisterverbod. Door stoorzenders proberen de Duitsers de ontvangst van Radio Oranje en de BBC te verhinderen.

Moffenzeef of Germanenfilter
Mof is een scheldwoord voor Duitser. De moffenzeef zeeft als het ware de stoorgeluiden van de Duitse stoorzenders uit de lucht.
Duitsers noemden zich toen ook wel Germanen. De germaanse stoorgeluiden werden dus uit de lucht gefilterd waardoor je weer naar de radio kon lusteren.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor