Enveloppe met bezittingen van de gefusilleerde ingenieur Loep

Deze bezittingen heeft ingenieur Loep bij zich als hij wordt gearresteerd en gefusilleerd voor zijn vermeende deelname aan de April/meistakingen in 1943. Topstukken >


Duitsland in het nauw
Na hun overwinning bij Stalingrad dringen Russische troepen de Duitsers terug. De Engelsen veroveren de heerschappij in de lucht. Duitse steden ondergaan zware bombardementen.

Totalkrieg
Hitler zweept de bevolking op om zich in de Totalkrieg tot het uiterste in te spannen. De Duitse mannen trekken massaal naar het Oostfront. Arbeidskrachten uit de bezette landen moeten de Duitse oorlogsindustrie draaiende houden.

Arbeidskrachten uit Nederland
29 April 1943: totaal onverwacht wordt aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen alsnog in krijgsgevangenschap worden afgevoerd. In 1940 waren ze vrijgelaten, maar nu heeft Duitsland arbeidskrachten nodig. In Twente breken spontaan stakingen uit. Razendsnel verspreiden die zich over grote delen van het land.

Vrije dag
Loep is niet aanwezig als de Duitsers op de tweede dag van deze April/meistakingen, een appèl houden op het terrein van de machinefabriek Stork. Als hij wordt gearresteerd, zegt hij naar waarheid dat hij gewoon een vrije dag heeft. Zijn verklaring haalt niets uit. Er moeten nu eenmaal doodvonnissen vallen. Loep distantieert zich niet van de staking: 'Ik ben solidair met mijn landgenoten en wil geen stakingsbreker zijn'.  Zijn lichaam wordt nooit teruggevonden. Zijn familie krijgt alleen de enveloppe met de inhoud van zijn zakken.

Harde reactie
Tachtig stakers worden gefusilleerd. Ter afschrikking worden hun namen op affiches bekendgemaakt. Er wordt geschoten op groepen stakers. Daarbij vallen nog eens 95 doden en 400 zwaargewonden. Op 3 mei gaan de meeste stakers weer aan het werk.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor