Kerstboompje van Carel Steensma

Verzetsman Carel Steensma maakt een kerstboompje in de Weteringschans-gevangenis in Amsterdam van het karton dat het raam verduistert. Topstukken >


Naar Engeland
Duizenden jonge mannen proberen uit bezet Nederland te ontsnappen om vanuit Engeland deel te nemen aan de strijd tegen Duitsland. Op 2 september 1941 vertrekt Steensma per boot naar Engeland. De boot wordt beschoten, de motor gaat kapot en Steensma wordt met twee medevluchters gepakt. Steensma is geraakt in zijn rechterbeen.

Schotwond
In de gevangenis maakt hij het kerstboompje. Hij snijdt de kartonreepjes van het karton dat het raam verduistert met een op de vloer scherp geslepen vork. De sneeuw komt van het verband om zijn schotwond en de versiering van de zilverfolie van medicijnpoeders. Overdag wordt het boompje verstopt. Op kerstavond 1942 wordt er in de cel bij gezongen. Al snel zingen de gevangenen uit alle andere cellen mee.

Kampen overleefd
Steensma overleeft verschillende concentratiekampend waaronder kamp Natzweiler. Daar wordt zijn been zonder narcose door een medegevangene - een chirurg - afgezet. In het najaar van 1944 wordt Steensma in een dodenwagon naar Dachau vervoerd; hij lijkt dood maar leeft nog. Doordat hij iemands aandacht weet te trekken wordt hij tussen de lijken vandaan gehaald. Steensma overleeft de oorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor