Persoonsbewijzen voor Joe Russel

De student Joe Russel (‘Kobus’) is leider van de Landelijk organisatie voor hulp aan onderduikers (de LO) van het district Venray. Hij heeft valse persoonsbewijzen (pb's) om aan de Duitsers te ontkomen. Topstukken >


Persoonsbewijzen voor Joe Russel ('Kobus')2 x vals
Joe Russel wordt zo intensief gezocht dat hij ook af en toe een vrouw is. Door het sjaaltje is zijn mannelijke adamsappel niet te zien. Op het andere valse pb heet de student Johannes Henricus Zee.

Invoering pb
Door de invoering van het  persoonsbewijs, in de loop van 1941, kan de bevolking beter worden gecontroleerd. Iedere Nederlander ouder dan 15 jaar moet dit identiteitsbewijs altijd bij zich dragen.

300.000 onderduikers
In de loop van de bezetting groeit het aantal onderduikers tot ruim 300.000 in 1944. Joden vormen in 1942 de eerste grote groep. Later volgen studenten, voormalige militairen en de jonge mannen die niet in Duitsland willen werken. Ook veel verzetsmensen zoals Joe Russel leiden een ondergronds (= verstopt) bestaan. Voor veel onderduikers zijn valse documenten van levensbelang.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor