Schaakbord om valse papieren te smokkelen

Hol schaakbord, gebruikt door de groep Westerweel om valse papieren mee te smokkelen.  Topstukken >

Apart gezet 
Geleidelijk worden de Nederlandse joden afgezonderd van de rest van de bevolking. Openbare gelegenheden (waar normaal gesproken iedereen mag komen) worden Voor Joden verboden . Er komen aparte Joodse scholen, Joden mogen alleen nog naar Joodse winkels en ze mogen niet meer op bezoek bij niet-Joden. Er komen steeds meer maatregelen tegen de Joden, om de Joden af te zonderen van de rest van de bevolking.

Jodenster
Eind april 1942 moeten alle Joden een Jodenster gaan dragen. In de zomer begint de deportatie: Joden moeten zich melden voor 'tewerkstelling in Duitsland' (= ze moeten naar Duitsland om daar te gaan werken).

Razzia's
Ondanks harde dreigementen melden vel Joden zich niet, maar dan worden ze bij razzia's uit hun huis gehaald. Straten worden dan afgesloten en soldaten doorzoeken alle huizen om Joden op te pakken.
Er zijn bijna 25.000 joden die een onderduikplek vinden. Een derde van hen wordt alsnog opgepakt en vermoord in concentratiekampen in het oosten van Europa.

Ontsnappen met een schaakbord uit Nederland
De overwegend Joodse verzetsgroep, opgezet door de onderwijzer Joop Westerweel, helpt meer dan 150 joden uit Nederland ontsnappen. Via een ontsnappingsroute worden ze vervolgens het land uit geholpen op weg naar Palestina (bijvoorbeeld door België, Frankrijk en Spanje). De valse papieren stoppen ze in het schaakbord en halen ze tevoorschijn als ze ze nodig hebben.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor