Schrijfmachine Februaristaking

Een van de schrijfmachines waarop de oproep tot de Februaristaking is getypt, door de Amsterdamse huisvrouw Coba Veltman. Topstukken >


Pamfletten
Coba is lid van de Communistische Partij Nederland. De schijfmachine had ze al voor de oorlog. In mei 1940 krijgt ze van de partij ook een stencilmachine om pamfletten te maken.

Agressie tegen joden
Begin 1941 gaan leden van de NSB zich in Amsterdam agressief gedragen tegen Joden. Leden van de WA, de knokploeg (in uniformen) van de NSB, marcheren door Amsterdam. Ze hangen bij cafés borden op met 'Joden niet gewenst' en ze richten vernielingen aan in de oude joodse buurt.

Vechtpartijen
Joodse en niet-Joodse jongeren vormen knokploegen ter verdediging. Er komen vechtpartijen. Daarbij raakt de WA-man Hendrik Koot zo ernstig gewond dat hij enkele dagen later overlijdt. Als reactie sluiten de Duitsers de Joodse buurt tijdelijk af.

Orde herstellen
De Duitse bezetters stellen een Joodse Raad in, die moet helpen om de orde te herstellen. Maar een paar dagen na de begrafenis van Koot wordt een Duitse patrouille die een Joodse ijssalon binnenvalt met ammoniakgas bespoten.

Eerste razzia's
De Duitsers grijpen de incidenten aan voor hun eerste razzia’s op Joden: op 22 februari en 23 februari 1941 worden 425 jonge Joodse mannen opgepakt, met grof geweld bij elkaar gedreven en in overvalwagens afgevoerd. Veel Amsterdammers zijn geschokt.

Proteststaking
De illegale communistische partij roept op tot een proteststaking. Op dinsdag 25 februari rijden de trams niet uit. Iedereen in de stad merkt dat er iets aan de hand is. De staking slaat aan. Steeds meer bedrijven doen mee. In optochten trekken de stakers door de straten.

Gearresteerd
Coba Veltman maakt pamfletten om op te roepen tot de staking. Op de tweede stakingsdag gaat ze de pamfletten zelf verspreiden en wordt ze gearresteerd.
Haar zoon vertelt: ‘Die politieagenten waren wel goed. Ze namen haar tas af en toen ze die terrugkreeg zat er nog maar één pamflet in zodat ze kon zeggen dat ze die in haar handen geduwd had gekregen.’

Ravensbrück
Coba wordt toch niet vrijgelaten. Ze overleeft het concentratiekamp Ravensbrück.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor