Schrijfmachine waarop de oproep tot de Februaristaking is getypt

Een van de schrijfmachines waarop de oproep tot de Februaristaking is getypt, door de Amsterdamse huisvrouw Coba Veltman. Topstukken >

Pamfletten
Coba is lid van de Communistische Partij Nederland. De schijfmachine had ze al voor de oorlog. In mei 1940 krijgt ze van de partij ook een stencilmachine om pamfletten te maken.

Agressie tegen joden
Begin 1941 gaan leden van de NSB zich in Amsterdam agressief gedragen tegen joden. Leden van de WA, de geüniformeerde knokploeg van de NSB, marcheren door Amsterdam. Ze hangen bij cafés borden op met 'joden niet gewenst' en ze richten vernielingen aan in de oude joodse buurt.

Vechtpartijen
Joodse en niet-joodse jongeren vormen knokploegen ter verdediging. Het komt tot vechtpartijen. Daarbij raakt de WA-man Hendrik Koot zo ernstig gewond dat hij enkele dagen later overlijdt. Als reactie sluiten de Duitsers de joodse buurt tijdelijk af.

Orde herstellen
Ze stellen een Joodse Raad in, die de orde moet helpen herstellen. Maar een paar dagen na de begrafenis van Koot wordt een Duitse patrouille die een joodse ijssalon inspecteert met ammoniakgas bespoten.

Eerste razzia's
De Duitsers grijpen de incidenten aan voor hun eerste razzia’s op joden: op 22 februari en 23 februari 1941 worden 425 jonge joodse mannen opgepakt, met bruut geweld bij elkaar gedreven en in overvalwagens afgevoerd. Veel Amsterdammers zijn geschokt.

Proteststaking
De illegale communistische partij roept op tot een proteststaking. Op dinsdag 25 februari rijden de trams niet uit. Iedereen in de stad merkt dat er iets aan de hand is. De staking slaat aan. Steeds meer bedrijven doen mee. In optochten trekken de stakers door de straten.

Gearresteerd
Coba Veltman maakt pamfletten om op te roepen tot de staking. Op de tweede stakingsdag gaat ze de pamfletten zelf verspreiden en wordt ze gearresteerd.
Haar zoon vertelt:
‘Die politieagenten waren wel goed. Ze namen haar tas af en toen ze die terrugkreeg zat er nog maar één pamflet in zodat ze kon zeggen dat ze die in haar handen geduwd had gekregen.’

Ravensbrück
Coba wordt toch niet vrijgelaten. Ze overleeft het concentratiekamp Ravensbrück.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor