Sleutels om verzetsvrienden te bevrijden

Echte nagemaakte gevangenissleutels gebruikt bij de mislukte bevrijding van verzetsmensen. Topstukken >


bos met zes sleutels groot en kleinWachten op de dood
Als je gevangen zit omdat je gewapend verzet hebt gepleegd dan loop je gevaar: de Duitsers kunnen je doodschieten als wraak voor een verzetsactie van andere verzetsmensen. Je zit dus als het ware te wachten tot ze je komen halen om dood te schieten.

Bevrijdingsactie
Op 1 mei 1944 sluipt Gerrit van der Veen een gevangenis binnen in Amsterdam om verzetsvrienden te bevrijden. Door de hulp van een bewaker hebben ze de gevangenissleutels na kunnen maken.

Een bewakingshond blaft
De overval moet muisstil gebeuren. Maar binnen in het donker springt er opeens een hond op. Van der Veen schiet meteen. De bevrijdingsactie is mislukt want Gerrit en zijn helpers moeten snel wegrennen. Er wordt op ze geschoten.

Gerrit redt het niet
Gerrit krijgt een kogel in zijn rug. Hij wordt meegsleurd door zijn helpers. Op een onderduikadres wordt hij een paar weken verpleegd. Dan wordt hij alsnog gearresteerd en doodgeschoten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor