Telefoon gebruikt door de illegale CID

Als de Duitsers eind oktober 1944 de gewone telefoonverbindingen afsluiten, brengt de illegale CID (Centrale Inlichtingen Dienst) directe verbindingen tussen de CID-centrales tot stand door kabels aan elkaar te lassen. Topstukken >


Antieke telefoons
Voor deze directe verbindingen wordt gebruik gemaakt van antieke telefoons, zonder draaischijf. In het Utrechtse CID-kantoor hangen er vier. Via dit kantoor krijgt Prins Bernhard contact met de top van de Binnenlandse Strijdkrachten, het illegale leger dat vanaf september 1944 wordt gevormd uit verschillende gewapende verzetsgroepen.

Verzet groeit
In de laatste oorlogswinter groeit het verzet tegen de verdrukking in. De Spoorwegstaking maakt vervoer per trein onmogelijk. Er worden daarom fietskoeriersdiensten opgezet. Ook de telefoon gaat een belangrijke rol spelen voor de illegale contacten.

PTT
Technici van de PTT (Post, Telegraaf, Telefoon) zorgen voor verbindingen buiten het normale telefoonnetwerk om.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor