Vergiet en po

Na de capitulatie (= overgave) moeten de Duitse soldaten hun wapens maar ook hun helmen inleveren. In fabrieken en werkplaatsen worden ze hergebruikt. Er worden bijvoorbeeld vergieten en po's van gemaakt. Topstukken >


Wederopbouw
Door gevechten tijdens de bevrijding zijn honderdduizenden woningen vernield. Materiaal voor herstel is er niet. Vernielde bruggen en gebrek aan transportmiddelen maken het moeilijk om bouwmateriaal aan te voeren.

Bovendien is er nog heel lang gebrek aan van alles. Veel producten zijn nog op de bon en bouwmaterialen zijn er veel te weinig om de enorme schade te herstellen.

HEMA
De schaarste blijft groot in de naoorlogse jaren. Er wordt nietr veel weggegooid. De meeste spullen probeert men te hergebruiken. Zo waren gebruiksvoorwerpen gemaakt van de helmen waren te koop bij de HEMA.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor