Zendkoffertje van de geheim agent Sjoerd Sjoerdsma

Informatie wordt door spionagegroepen verzameld en naar Engeland gesmokkeld of overgeseind. Topstukken >


Spionage
Verschillende spionagegroepen verzamelen gegevens over het Duitse leger. Zij maken rapporten die, omgezet in geheime codes, naar Engeland worden geseind.

Zenders ontdekken
Duitsers kunnen zendsignalen opvangen en achterhalen waar ze vandaan komen. Een geheim agent die een boodschap naar Engeland wil zenden moet daarom erg oppassen en vaak van plek veranderen. Een zendpost wordt daarom het liefst ingericht in de dichte bebouwing van een stad. Na een half uur gaat de geheim agent weer naar een andere plek. Dat gaat gemakkelijk met de kleine zendkoffertjes die de gedropte geheim agenten meenemen.

Geheim agenten
Soms worden de rapporten op microfilms gezet en via de ontsnappingsroutes naar Engeland gebracht. Boven Nederland gedropte geheim agenten proberen de spionagecontacten te verbeteren.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor