Nederlands-Indië

In de afdeling over Nederlands-Indië wordt het verhaal verteld van mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. De anekdotes worden getoond in decors die de sfeer van de situatie in beeld brengen. Daarnaast zijn veel bijzondere authentieke voorwerpen te zien, die het museum speciaal voor deze nieuwe afdeling heeft verworven. In de opstelling komt ook het verzet tegen de Japanners - waarover weinig bekend is - uitgebreid aan bod.

  • vo ned indie 1
  • vo ned indie 2
  • vo ned indie 3
  • vo ned indie 4
  • vo ned indie 5
  • vo ned indie 6
  • vo ned indie 7
  • vo ned indie 8
  • vo ned indie 9
  • vo ned indie 10
  • vo ned indie 11
  • vo ned indie 12
 • Previous
 • Next

Klik op de foto voor 12 afbeeldingen uit de vaste tentoonstelling over Nederlands-Indië. 

Geïnterneerd in kampen
Anders dan in bezet Nederland werd in Indië een heel groot deel van de Nederlandse en Nederlands-Indische burgerbevolking in kampen geïnterneerd. Ook buiten de kampen leed de bevolking door een snelle verpaupering en hongersnood. 

Verhoudingen veranderen
Te zien is hoe de verhoudingen radicaal veranderden. De blanke machthebbers, die gewend waren in weelde te leven en die dachten dat hun positie onaantastbaar was, verloren in korte tijd nagenoeg alles. De Indonesische bevolking waande zich eerst bevrijd, maar leed uiteindelijk ook onder de Japanse terreur.

Onafhankelijkheidsstrijd
Na de oorlog volgde geen bevrijding door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. In 1949 gebeurde wat in 1942 nog onmogelijk had geleken: Nederland moest na twee politionele acties - onder internationale druk - de onafhankelijkheid van Indonesië erkennen. Vele tienduizenden Indische Nederlanders kwamen na hun vreselijke ervaringen in een koud moederland dat ze vreemd was, en waar weinig belangstelling was voor hun ervaringen.
 

Kritische beschouwing van het Nederlandse koloniale verleden
Al jaren stellen de Nederlanders die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië dat hun verhaal over de oorlog nauwelijks aan bod komt in de musea over de Tweede Wereldoorlog. Ook is er in de samenleving een toenemende behoefte aan een kritische beschouwing van het Nederlandse koloniale verleden.


De tentoonstelling kan in deze behoeftes voorzien én informeert jonge generaties op een boeiende manier over deze ingrijpende episode uit de Nederlandse geschiedenis. 
 

Zie ook het onderdeel Koloniale oorlog

De afdeling Nederlands-Indië is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van stichting Het Gebaar en de Provincie Noord-Holland.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor