Patjol

In 1942 wijst het kamponghoofd de Indonesiër Moentalib aan om met tweehonderd anderen uit Sampong als romusha voor de Japanners te gaan werken. Topstukken >

“We werden naar Limpoeng gebracht om een vliegveld aan te leggen. Het eten was voldoende, maar we kregen veel slaag met stukken hout of rotan. Ik heb een keer een houw met een patjol gehad, waarvan ik twee dagen ziek ben geweest. (…) Van de tweehonderd romusha's uit Sampong heb ik er na de oorlog twaalf teruggezien. In Limboeng zijn er velen gestorven.”

Het leven buiten de kampen
Het leven buiten de kampen is zwaar. Het gaat slecht met de economie. Bedrijven komen onder Japanse leiding, Nederlandse banken worden gesloten, salarissen en pensioenen niet meer uitbetaald. De werkloosheid is groot; de bevolking verarmt en lijdt honger. Veel Nederlands-Indische families gaan bij elkaar wonen of verhuizen naar Indonesische familie in de kampongs (inheemse dorpen of buurten). Ze zijn voortdurend bang om te worden opgepakt  voor hun anti-Japanse houding. De Chinezen hebben het relatief goed. Omdat zij van oudsher handel drijven zijn ze onmisbaar voor de economie.

Heiho’s 
De bevolking wordt gedwongen te werken voor de Japanners. Werkloze Indische Nederlanders worden naar landbouwkolonies gestuurd. De Indonesische en Nederlands-Indische jongeren gaan naar werkkampen of worden opgenomen in paramilitaire organisaties. De heiho’s zijn hulpsoldaten voor het Japanse leger en bewaken de interneringskampen. In 1943 wordt een echt inheems leger opgericht, de Peta.

Romusha’s
Er worden ook Indonesiërs ingezet als romusha’s (dwangarbeiders). Tienduizenden van hen komen om het leven. Indonesische en Nederlands-Indische meisjes worden als ianfoes (troostmeisjes) gedwongen tot prostitutie. Door de harde onderdrukking en de verpaupering verliezen Indonesiërs hun vertrouwen in de Japanners. Steeds meer nationalisten gaan streven naar onafhankelijkheid los van Nederland én los van Japan.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor