Nederlands-Indië

In de afdeling over Nederlands-Indië wordt het verhaal verteld van mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. De anekdotes worden getoond in decors die de sfeer van de situatie in beeld brengen. Daarnaast zijn veel bijzondere authentieke voorwerpen te zien, die het museum speciaal voor deze nieuwe afdeling heeft verworven. In de opstelling komt ook het verzet tegen de Japanners - waarover weinig bekend is - uitgebreid aan bod.

  • vo ned indie 1
  • vo ned indie 2
  • vo ned indie 3
  • vo ned indie 4
  • vo ned indie 5
  • vo ned indie 6
  • vo ned indie 7
  • vo ned indie 8
  • vo ned indie 9
  • vo ned indie 10
  • vo ned indie 11
  • vo ned indie 12
 • Previous
 • Next

Klik op de foto voor 12 afbeeldingen uit de vaste tentoonstelling over Nederlands-Indië. 

Geïnterneerd in kampen
Anders dan in bezet Nederland werd in Indië een heel groot deel van de Nederlandse en Nederlands-Indische burgerbevolking in kampen geïnterneerd. Ook buiten de kampen leed de bevolking door een snelle verpaupering en hongersnood. 

Verhoudingen veranderen
Te zien is hoe de verhoudingen radicaal veranderden. De blanke machthebbers, die gewend waren in weelde te leven en die dachten dat hun positie onaantastbaar was, verloren in korte tijd nagenoeg alles. De Indonesische bevolking waande zich eerst bevrijd, maar leed uiteindelijk ook onder de Japanse terreur.

Onafhankelijkheidsstrijd
Na de oorlog volgde geen bevrijding door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. In 1949 gebeurde wat in 1942 nog onmogelijk had geleken: Nederland moest na twee politionele acties - onder internationale druk - de onafhankelijkheid van Indonesië erkennen. Vele tienduizenden Indische Nederlanders kwamen na hun vreselijke ervaringen in een koud moederland dat ze vreemd was, en waar weinig belangstelling was voor hun ervaringen.
 

Kritische beschouwing van het Nederlandse koloniale verleden
Al jaren stellen de Nederlanders die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië dat hun verhaal over de oorlog nauwelijks aan bod komt in de musea over de Tweede Wereldoorlog. Ook is er in de samenleving een toenemende behoefte aan een kritische beschouwing van het Nederlandse koloniale verleden.


De tentoonstelling kan in deze behoeftes voorzien én informeert jonge generaties op een boeiende manier over deze ingrijpende episode uit de Nederlandse geschiedenis. 
 

Zie ook het onderdeel Koloniale oorlog

De afdeling Nederlands-Indië is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van stichting Het Gebaar en de Provincie Noord-Holland.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor