De hoofdpersonen: Eva, Jan, Nelly en Henk

Eva, Jan, Nelly en Henk hebben als kind de oorlog meegemaakt in Nederland. Hun huis met hun verhaal staat aan het plein in Verzetsmuseum Junior. 

Zie ook de pagina Verzetsmuseum Junior voor de jonge bezoekers zelf. Daar zijn ondermeer de beginfilmpjes over de hoofdpersoenen te zien die ook in Verzetsmuseum Junior te zien zijn.

Eva - vervolging 

 

 

 

 


Gevlucht uit Oostenrijk
Eva is bijna elf als de oorlog begint. Ze woont met haar vader, moeder en broer Heinz in Amsterdam. De familie is Joods en uit Oostenrijk gevlucht voor de nazi’s. Als de Duitsers Nederland aanvallen en bezetten wordt het ook voor de Joden in Nederland steeds moeilijker.  

Werkkamp
Op een dag ontvangt Heinz een brief. Hij moet zich melden om te werken in Duitsland. Moet Heinz gaan? Sommige mensen zeggen dat de joden in de werkkampen worden vermoord. Vader besluit  dat ze gaan onderduiken. Eva en moeder in Amsterdam, vader en Heinz ergens anders.

Verraden
Twee jaar lang verstoppen ze zich op zolderkamertjes. Dan gaat het mis. Precies op haar 15de verjaardag wordt Eva met moeder opgepakt. Ze zijn verraden en worden naar de gevangenis gebracht. Daar zien ze vader en Heinz weer. Ze leven nog! Met z’n vieren moeten ze naar kamp Westerbork in Drenthe. Van daaruit wordt de familie in een vieze, bomvolle trein naar kamp Auschwitz gebracht.

Auschwitz
In Auschwitz worden de mannen gescheiden van de vrouwen. De meeste mensen worden meteen vermoord in de gaskamers. Eva en moeder worden uitgekozen om te werken. Dat is heel zwaar en ze krijgen nauwelijks te eten. Het is winter en ijskoud.  Moeder en Eva worden erg ziek; ze liggen in de ziekenbarak. Dan komen de Russen het kamp bevrijden.

Amsterdam
Na een lange reis komen Eva en haar moeder terug in Amsterdam. Ze hebben niks meer van vader en Heinz gehoord. Eva heeft nachtmerries. Na maanden krijgen ze het bericht dat vader en Heinz kort voor de bevrijding zijn gestorven.

Jan - verzet


 

 

 

 

 


Vader is dominee
De oorlog begint is Jan zeven jaar. Hij woont met zijn vader, moeder en zus in een  dorp vlak bij de Duitse grens. Vader is dominee.

Vader vaak niet thuis
Jans vader gaat in verzet. Hij reist heel Nederland door om mensen te vragen om onderduikers te helpen. Thuis zijn er vergaderingen van het verzet. Er logeren ook allerlei onderduikers. Jan mag er niets over aan zijn vriendjes vertellen, anders loopt iedereen  groot gevaar. Na een tijdje komen de Duitsers er achter wat Jans vader doet. Nu moet vader zelf onderduiken. Jan ziet hem nog heel af en toe, als hij in vermomming even thuis komt.

Gevaar
Op een dag vallen Duitse politiemannen Jans huis binnen. Vader is er niet en Jan zegt dat hij niet weet waar vader is. Maar later  hoort Jan dat vader toch gevangen is genomen. Hij is bang dat ze vader zullen doodschieten. Jan, zijn moeder en zus lopen nu ook gevaar en gaan onderduiken; ieder op een andere plek. Op zijn onderduikplek hoort Jan dat vader uit de gevangenis is bevrijd. Vader leeft dus nog! Jan moet huilen  van geluk.

Onderduiken
De rest van oorlog is Jan ondergedoken. Hij weet niet hoe het met zijn familie gaat. Gelukkig kan hij wel naar school. Voor de veiligheid gebruikt hij een andere naam. Na de bevrijding ziet Jan zijn vader, moeder en zus snel terug. Maar veel verzetsmensen die bij Jan thuis kwamen, hebben de oorlog niet overleefd.

 

Nelly - collaboratie


 

 

 

 

 


Voor de Duitse bezetters
Nelly woont in een dorp in Zeeland. Ze is veertien jaar als de oorlog begint. Nelly’s vader en moeder zijn lid van de Nederlandse nazipartij, de NSB. Ze willen dat Mussert, de leider van de NSB, de baas wordt in Nederland. Ze bewonderen Hitler en zijn blij als de Duitsers Nederland bezetten. Maar de meeste mensen in het dorp vinden dat juist afschuwelijk. Ze noemen Nelly en haar familie landverraders.

Jeugdclub
Nelly gaat elke zaterdag in haar uniform naar de Jeugdstorm, de jeugdclub van de NSB. De Jeugdstormers zingen liedjes, leren over Hitler en het nationaalsocialisme, doen aan sport en leren marcheren. Nelly heeft hier veel vriendinnen.

Burgemeester!
Vader probeert zoveel mogelijk mensen bij de NSB te krijgen. Hij houdt toespraken en verkoopt NSB-kranten. Hij wordt zelfs burgemeester.  Zo kan hij de Duitsers nog beter helpen. Hij zegt bijvoorbeeld welke mannen uit het dorp de Duitsers moeten helpen bij het bouwen van een vliegveld.

Op de vlucht
Als Duitsland de oorlog gaat verliezen en de Amerikanen en Engelsen steeds dichterbij komen, vluchten veel NSB-gezinnen naar Duitsland. Nelly’s familie gaat bij een Duitse boer wonen.

Straf

Nelly, vader en moeder worden gearresteerd als Nederland is bevrijd. Nelly en moeder zitten een jaar gevangen. Nelly begrijpt niet waarom, want ze heeft helemaal niks verkeerds gedaan. Vader blijft bijna vier jaar gevangen.

 

Henk - aanpassing/dagelijks leven


 

 

 

 

 


Spannend!
Henk is acht als de oorlog begint. Hij woont in Haarlem met zijn familie. Henk vindt oorlog spannend! Hij verzamelt allerlei spullen die met de oorlog te maken hebben: lege kogelhulzen die op straat liggen, een bomscherf die hij in de duinen vindt en folders die worden uitgedeeld.

Joods vriendje
Op een dag verhuist Sallie, de beste vriend van Henk, naar Amsterdam. Dat moet van de Duitse bezetters want Sallie is Joods. Henk mist Sallie.

Radio
De Duitsers bepalen wat er op de Nederlandse radio wordt verteld over de oorlog. Dat is dus niet te vertrouwen. Daarom luistert de familie van Henk stiekem naar Radio Oranje en de Engelse radio. Net als veel andere Nederlanders. De Duitsers besluiten dat iedereen zijn radio in moet leveren. Sommige mensen verstoppen hun radio maar de vader van Henk levert de radio in.

Broers duiken onder
De Duitsers bepalen dat Nederlandse mannen in Duitsland moeten gaan werken. Henks oudere broers willen dat niet. Ze verstoppen zich daarom aan het einde van de oorlog op zolder. 

Honger
In de laatste Oorlogswinter is er bijna geen brandstof meer om de kachel te stoken. Het is koud en Henk hoeft daarom niet meer naar school. Ook is er steeds minder kleding en voedsel. Henk heeft honger. Daarom gaat hij logeren in een dorp. Op het platteland is meer te eten dan in de stad.

Bevrijd

In mei 1945 komen de Canadezen Haarlem bevrijden. Het is feest! Henk ziet Sallie gelukkig al snel weer terug.

 

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor