recensies

Recensie Verzetsmuseum Junior door Robbin (12) en Ella (11)
Gepost op 30-01-14 op www.cultuurbarbaartjes.nl
 
Titel van de tentoonstelling: Verzetsmuseum Junior
Naam van de locatie: Verzetsmuseum Amsterdam 
Datum: 3 januari 2014 
Reporter: Robbin (12) en Ella (11) 
 
Wij vinden het nieuwe Verzetsmuseum Junior echt een aanrader! De tentoonstelling is heel interessant opgezet omdat je vier levens binnenstapt van kinderen of jongeren die de oorlog meemaken. Het is boeiend dat het juist om vier verschillende perspectieven gaat: een meisje uit een NSB-gezin, een jongen uit een familie die in het verzet gaat, een jongen waar niet zo veel mee aan de hand is totdat hij de hongerwinter mee maakt en een meisje uit een Joods gezin. Zo ontdek je dat het soms toevallig is aan welke kant van een oorlog je terecht komt. Bijvoorbeeld omdat je moeder Joods is of je vader de kant van de Duitsers kiest. Als kind denk je dan ook al snel dat dit het beste voor het land is.
 
Ook hebben we veel geleerd over welke invloed de oorlog wel of niet had op het dagelijks leven. Wel moest je even zoeken in het gewone Verzetsmuseum voordat je de Junior afdeling hebt gevonden. Verwarrend is dat je dan eerst langs de Bevrijding moet, maar die hoort bij het gewone Verzetsmuseum. Je denkt dan even dat je verkeerd zit. Vervolgens ga je wel door een grappige tijdslift. Als je eenmaal bij het Junior Museum binnen bent, kun je via deuren allemaal huiskamers binnenstappen die precies zijn nagebouwd. Dat maakt het allemaal behoorlijk echt.
 
Ook vormen de luikjes en de knopjes waarachter bijzondere informatie verscholen zit, echt een ontdekkingstocht. Zo hoor je (radio)stemmen en zie je bijvoorbeeld ook valse persoonsbewijzen liggen. En je kunt eens voelen hoe het is om opgevouwen te zitten in een onderduikkast. Als je al veel weet van de Tweede Wereldoorlog leer je niet heel veel nieuws. Maar als je nog weinig weet, kom je heel veel dingen te weten.
 
Het allerlaatste zaaltje maakt extra veel indruk, omdat je daar plotseling ziet dat die kinderen geen bedachte personages zijn, maar echt hebben geleefd en nu oude mensen zijn. Als je hen op video hoort praten, komt dat, bam, wel even binnen.
 
Wij hebben zeker twee uur doorgebracht in het Verzetsmuseum Junior. En we zijn ook nog even bij het Auschwitz Monument wezen kijken dat in de buurt is. Ook kom je langs de Hollandse Schouwburg, van waar veel Joden zijn weggevoerd. Het museum ligt dus wel in een historische buurt!
 
Toen wij er waren was het best druk, maar omdat alle vier de levens rond een plein zijn verzameld, kun je altijd wel een andere deur binnen stappen. Wij kregen ook kopieën mee van voedselbonnen. En een vals persoonsbewijs. Maar we hopen dat we die nooit hoeven te gebruiken.
 
Wij geven het Verzetsmuseum Junior een 8,5. 
 
Recensie Verzetsmuseum Junior door Stan (8) en Pieter (bijna 10)
Gepost op 09-01-14 op www.cultuurbarbaartjes.nl
 
Reporter: Stan (8), Pieter (9, bijna 10) en Jeanette (moeder van Stan en Pieter)
 
Kies je voor Aanpassen, Verzetten of Meedoen….?
In Amsterdam in het ‘volwassen’ verzetsmuseum, is een groot deel ingericht specifiek gericht op kinderen. Het gaat om de tweede wereldoorlog, de nazi’s, de jodenvervolging, kortom, de verhalen die in de oorlog speelden.
Er zijn vier kinderen die de hoofdrol spelen in deze tentoonstelling, allen vanuit hun eigen invalshoek. Een joods meisje, een NSB meisje, een jongen met ouders in het verzet, en een jongen die de oorlog als een avontuur beleeft. Door in de levens van deze vier kinderen te duiken, krijg je ‘spelenderwijs’ een inkijk in hoe het geweest is in die tijd. Prachtige opzet. Wij zijn ruim twee uur binnen geweest!
 
Je ziet de huisjes van deze kinderen, met allerlei inkijkjes, attributen en hoort mondelinge toelichting van die tijd. Daarnaast is ook de pers van de geheime kranten, een vliegtuigsimulator en een winkeltje te zien. Je hebt geen opdrachten te doen, maar soms kan je een spelletje doen. Wij vonden de tentoonstelling: droevig! En ook heel indrukwekkend.
 
Onder de indruk 
Wij waren enorm onder de indruk. Niet alleen vroegen wij ons af “waarom deden ze dat dan?” “wat is er dan mis met die joden?” “dat slaat toch nergens op”. Nog dagen later hadden wij vragen, gelukkig hadden de vier kinderen het overleefd! (dat blijkt aan het einde van de tentoonstelling, dan zie je ze als volwassenen terug). 
Pieter: ik was zelfs ook een beetje bang geworden, omdat ik mij goed realiseer dat het blijkbaar zomaar oorlog kan zijn.
 
Wij geven de tentoonstelling een 10 fantastisch! 
 
Jeanette (moeder):Normaliter zou je niet snel zeggen dat iets echt perfect is, maar wij hebben werkelijk niets aan te merken op deze tentoonstelling. Het staat midden in de belevingswereld van de kinderen, het is heel toegankelijk qua opzet, je kunt er zo lang en zo uitgebreid rond lopen als je zelf wilt, het is duidelijk, en ook heel professioneel gebouwd. Een volwassene vindt deze junior tentoonstelling ook écht heel goed. En steeds weer die vraag; wat kies je? Aanpassen, verzetten of meedoen. 
 
Locatie 
Het zou niet zo snel in mij opkomen om naar het Verzetsmuseum te gaan, maar nu ik er geweest ben met de kinderen vind ik dat eigenlijk iedereen er naar toe zou moeten gaan. Het leert je veel, en het leert je ook dat het zomaar kan gebeuren. Ik zou deze tentoonstelling zeker aanraden, omdat dit pas echt een goed beeld geeft in wat ‘oorlog’ is, en wat dat met je doet als kind.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor