Bevrijdingsmuziek

BEVRIJDINGSMUZIEK, 3 mei t/m 28 november 2007
In het toeristisch themajaar ´Feel the Rythm´ laat het Verzetsmuseum Amsterdam in een tentoonstelling in de entreehal de muziek uit de bevrijdingsdagen van 1945 herleven.

'Muzikale ontlading'
Na vijf jaar bezetting volgde in mei 1945 een 'muzikale ontlading': in talloze liedjes werd de hoop bezongen dat er nu een goede tijd zou aanbreken.

Live gespeeld maar weinig vinyl
Er waren liedjes met uiteenlopende vaderlandslievende thema's en er werd veel gezongen over de bevrijders. Vanwege gebrek aan vinyl werden er nog geen grammofoonplaten gemaakt, maar dankzij gedrukte bladmuziek konden de liedjes live worden gespeeld op de vele bevrijdingsfeesten.

Bladmuziek, foto's, bewegende beelden en geluidsfragmenten Wie zongen de liedjes en hoe klonken ze ook al weer? En wat betekende de muziek voor de Nederlandse bevolking na vijf jaar onderdrukking?
De tentoonstelling toont een grote hoeveelheid bladmuziek, aangevuld met foto's van vrolijke straatbeelden en citaten over de impact van de bevrijdingsmuziek. Uiteraard zijn er ook klassiekers te beluisteren, zoals 'Trees heeft een Canadees' en 'Daar zijn de appeltjes van Oranje weer'.

Bevrijdingsmuziek is een eigen productie van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor