Bevrijdingsmuziek

BEVRIJDINGSMUZIEK, 3 mei t/m 28 november 2007
In het toeristisch themajaar ´Feel the Rythm´ laat het Verzetsmuseum Amsterdam in een tentoonstelling in de entreehal de muziek uit de bevrijdingsdagen van 1945 herleven.

'Muzikale ontlading'
Na vijf jaar bezetting volgde in mei 1945 een 'muzikale ontlading': in talloze liedjes werd de hoop bezongen dat er nu een goede tijd zou aanbreken.

Live gespeeld maar weinig vinyl
Er waren liedjes met uiteenlopende vaderlandslievende thema's en er werd veel gezongen over de bevrijders. Vanwege gebrek aan vinyl werden er nog geen grammofoonplaten gemaakt, maar dankzij gedrukte bladmuziek konden de liedjes live worden gespeeld op de vele bevrijdingsfeesten.

Bladmuziek, foto's, bewegende beelden en geluidsfragmenten Wie zongen de liedjes en hoe klonken ze ook al weer? En wat betekende de muziek voor de Nederlandse bevolking na vijf jaar onderdrukking?
De tentoonstelling toont een grote hoeveelheid bladmuziek, aangevuld met foto's van vrolijke straatbeelden en citaten over de impact van de bevrijdingsmuziek. Uiteraard zijn er ook klassiekers te beluisteren, zoals 'Trees heeft een Canadees' en 'Daar zijn de appeltjes van Oranje weer'.

Bevrijdingsmuziek is een eigen productie van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor