De wondere wereld van El Pintor

Van 3 juni tot en met 22 september 2019.

Kom tekenen, spelen, dromen en bouwen

  • El Pintor groot

Tentoonstelling voor kinderen van 4 tot 10 jaar

Aanmelden groepen vanaf 5 kinderen
Om te voorkomen dat er te veel kinderen tegelijkertijd in El Pintor zijn wordt u vriendelijk verzocht om uw bezoek aan te melden via 020-6202535 . 

 • kinderen t/m 6 jaar gratis 
 • vanaf 7 jaar: € 4,50 (ook voor de volwassen begeleiders) 

In het kort...
tot en met 22 september is in Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor te zien, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Centraal staan de kinderboeken en spellen die Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest, beiden vervolgd vanwege hun Joodse afkomst, vanaf 1941 publiceerden onder de schuilnaam El Pintor. De boeken met geïllustreerde verhalen waren razend populair in Nederland en werden zelfs in Duitsland verkocht. Met een deel van de opbrengst hielpen zij onderduikers.

  • elpintor juni2019 hi0a0583 hr
  • elpintor juni2019 hi0a0537 hr
  • elpintor juni2019 hi0a0544 lr original
  • elpintor juni2019 hi0a0639 lr original
  • elpintor juni2019 hi0a0689 lr original
  • elpintor juni2019 hi0a0717 lr original
  • elpintor juni2019 hi0a0733 lr original
  • elpintor juni2019 hi0a0608 hr
 • Previous
 • Next

Meer foto's zien? Klik op de foto.

Over de schrijvers...
Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest leerden elkaar kennen op de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam. Ze trouwden in 1941 en bedachten samen El Pintor. Galinka was het creatieve brein en Jaap het organisatietalent. Ze kregen het voor elkaar om sommige titels in een oplage van tienduizenden te drukken, ondanks anti-Joodse maatregelen. Met een deel van de opbrengst hielpen Jaap en Galinka onderduikers.

Laat je fantasie geprikkeld worden...
Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest wilden met hun boeken de fantasie van kinderen prikkelen, ze stimuleren om zelf dingen te maken en onbekende werelden voor ze openen. Deze filosofie staat centraal in de tentoonstelling. Kinderen gaan met hun (groot)ouders op avontuur in de wonderlijke wereld van El Pintor. Ze worden uitgenodigd in het huis van El Pintor, waar ze kunnen spelen, bouwen, en tekenen. Er is een spiegelkamer, waar verstoppen bijna onmogelijk is, een plek waar kinderen zandtaartjes kunnen maken en er is een kamer waar iedereen op de muren mag tekenen. Precies zoals de wereld die omschreven en verbeeld wordt in de boeken van El Pintor.

In een tijd dat reizen nog niet gebruikelijk was, maakte El Pintor ook boeken over verre werelden. In de tentoonstelling kunnen kinderen mee naar Marokko met Hassan uit het boek Wat Hassan zag. Ze kunnen dwalen door de Marokkaanse soek, waar alleen kinderen mogen komen. Ook de spellen van El Pintor komen aan bod. Kinderen kunnen Rommel Jan helpen opruimen en zelf een stad bouwen.  

Opgepakt...
In 1943 werden Jaap en Galinka opgepakt. Jaap werd in 1943 vermoord in kamp Sobibor. Galinka, hoogzwanger, werd een week lang verhoord. Ze vertelde een schijnverhaal, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Met veel pijn en moeite ging zij door met het maken van de boeken van El Pintor tot in 1946. In totaal zijn er zeventien El Pintor-boeken verschenen.

  • kom binnen omslag nieuw
  • kom binnen spiegel nieuw
  • kom binnen zwembad nieuw
  • wat hassan zag 1
  • wat hassan zag 2 600
 • Previous
 • Next

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen met financiële steun van de Fiep Westendorp Foundation, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Stichting Vrienden Verzetsmuseum Amsterdam.   

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor