De Vredesfabriek

15 december 2005 - 14 mei 2006.
In De Vredesfabriek staan vijftien machines met tientallen apparaten. Daarmee maak je vrede en vrijheid. Met allerlei gereedschap ontdek je van alles over ruzie, feiten en meningen, de zondebok, pesten, oorlog en vrede, liegen, tolerantie en vrijheid.

Wervingsfolder voor De VredesfabriekEen interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, vrijheid en geweld, macht en tolerantie. Voor iedereen vanaf een jaar of 10.

Je leert bijvoorbeeld dat vrijheid gebonden is aan regels en dat je ruzies op verschillende manieren op kunt lossen. Je kom er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over jezelf gaat, over jouw mening, houding en gedrag.

De Vredesfabriek is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie in Utrecht. Zie ook www.vredeseducatie.nl

In het Verzetsmuseum Amsterdam verrichtte de jonge filmster Jesse Rinsma, hoofdrolspeelster van de film Knetter, op 14 december de opening van de kindertentoonstelling De Vredesfabriek. Jesse zette door een druk op een knop de tentoonstelling in werking. Ze werd geassisteerd door Mirjam Ohringer, betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog én bij de oprichting van het Verzetsmuseum twintig jaar geleden.

De Vredesfabriek: een interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, vrijheid en geweld, macht en tolerantie.

Apparaten
In De Vredesfabriek staan vijftien machines met tientallen apparaten. Daarmee maak je vrede en vrijheid. Met allerlei gereedschap ontdek je van alles over ruzie, feiten en meningen, de zondebok, pesten, oorlog en vrede, liegen, tolerantie en vrijheid. Je leert bijvoorbeeld dat vrijheid gebonden is aan regels en dat je ruzies op verschillende manieren op kunt lossen. Je kom er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over jezelf gaat, over jouw mening, houding en gedrag.

Routekaart
In De Vredesfabriek moet je aan de slag: keuzes maken, opdrachten uitvoeren, meningen geven. Daarbij gebruik je de routekaart. Er zijn verschillende routes: van kort en makkelijk tot lang en moeilijk. De routes worden aangegeven met een bepaalde kleur. Je bent al gauw een uur bezig. De fabriekssfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten.

Doelgroep
De vredesfabriek is voor iedereen vanaf een jaar of 10. Voor scholen is dat met name: groep 7 en 8 van de basisschool, het VMBO en de eerste twee leerjaren van HAVO/VWO.

Educatief programma in het Verzetsmuseum
- introductiefilm, toelichting en uitleg van de gang van zaken - bezoek tentoonstelling met routekaart (onder begeleiding) - afsluiting Maximale groepsgrootte 30. Duur ca. anderhalf uur.

Handleiding met muziek-cd
De docent ontvangt een handleiding (66 pag. A4) waarin de thema's van de tentoonstelling worden behandeld: vrede, vrijheid, tolerantie, pesten, conflict, vooroordelen, geweld, zondebok, verzet, herdenken. Het museumbezoek kan daarmee worden voorbereid en nabesproken in de groep/klas.

Bij de handleiding is een muziek-cd met zeven liedjes: Als het oorlog was, Herdenkingslied, Vrede kun je leren, De Vredesfabriek, Mag tie alsjeblieft?, Vrijheid heb je nooit zomaar alleen, De pesters. In de handleiding staat per lied de tekst, de muziek en een toelichting.

Kosten
Basisonderwijs: € 2,- per leerling/begeleider
Voortgezet onderwijs: € 2,20 per leerling/begeleider
Dit is inclusief routekaarten, docentenhandleiding, begeleiding door museumdocenten.
Betaling contant aan de kassa (geen pin of credit cards). CKV bonnen geldig!

Reserveren
Tijdig reserveren is in alle gevallen noodzakelijk bij de balie van het museum: 020-6202535.

Beschrijving van apparaten/opdrachten

Een machine in op de tentoonstelling in actie.De feit-meningwijzers
In een huwelijk moet de man de baas zijn. Dat is een mening. In de wereld zijn veel meer mannen soldaat dan vrouwen. Dat is een feit. Bepaal van zes beweringen of ze een feit of een mening zijn. Door met de hefboompers een stempel te drukken op je routekaart kun je het antwoord controleren.

De vooroordelenbalans
Nederlanders zijn gierig. Belgen zijn dom. Gehandicapten zijn zielig. Oude mensen zijn saai. Arme mensen zijn arm omdat ze lui zijn. Wanneer je een oordeel geeft voor dat je iemand kent, is dat een vooroordeel. Het zijn beweringen die niet waar zijn. Dat kun je ontdekken met de vooroordelenbalans.

De tolerantiemeter
Mag een imam homo's vergelijken met varkens? Ben jij zo verdraagzaam om dit te tolereren of is hier een grens bereikt? Met behulp van de tolerantiemeter bepaal je waar jouw grenzen liggen. Pas op dat je niet té verdraagzaam wordt. Er moet opgetreden worden tegen discriminatie en intolerantie, maar ook tegen onverschilligheid.

De geweldschijf
Je speelt een computerspel waarbij je voetgangers dood moet rijden. Wat vind je daarvan? Er is een demonstratie tegen zinloos geweld. Loop je mee? In de klas wordt steeds hetzelfde meisje gepest. Wat doe jij? Na het beantwoorden van negen vragen geeft de geweldschijf commentaar en een tip.

De zondebokmolen
Pesters, zondebokken, toeschouwers en mensen die zich verzetten. Deze vier groepen vormen het zondebokmechanisme. Toen en nu. Vroeger stuurde men een bok de woestijn in. Tegenwoordig geven we de schuld niet meer aan een dier maar zondebokken zijn er nog steeds. Wie wil kan daar iets aan doen. Ontdek het verschil tussen pesten en plagen. En maak je eigen top vijf voor verzet tegen pesten!

De vrijheidzoeker
Nooit meer naar school. Alles kunnen zeggen wat je wilt. Doen waar je zin in hebt. Is dat vrijheid? Nee, vrijheid zonder regels bestaat niet. Het zou een chaos worden. Verkeersregels, fouilleren in het stadion, paspoortcontrole op Schiphol. Het zijn beperkingen. Maar ze zijn nodig om de vrijheid met elkaar te verdelen.

De machtssorteerder
Macht is lang niet altijd negatief. Het kan ook positief gebruikt worden. Maar wie de baas is moet dan wel eerlijk zijn. Macht kan gebaseerd zijn op geld, lichaamskracht, deskundigheid of bevoegdheid. Wat is jouw sterkste punt?

De conflictrol
Je mag van je ouders kiezen waar je met vakantie naartoe zult gaan. Je zus wil naar Spanje. Jij wilt naar Terschelling. Hoe bereik je het doel? Ga je macht gebruiken om je zin te krijgen? Of geef je toe? Hoe zwaar laat je een goede sfeer wegen?

De spijtbuis
Traudl was secretaresse van Hitler. Later kreeg ze daar spijt van. Jan heeft spijt dat hij als jong soldaat in Nederlands Indië opdracht gaf om een vrijheidsstrijder dood te schieten. Peter is scholier. Hij heeft spijt dat hij een kind van school heeft gepest. Waar heb jij spijt van?

De leugendetector
Wanneer mag je liegen? Als het oorlog is? En tegen wie mag je liegen? Tegen je vijand? Soms lijkt liegen minder erg dan dat er schande wordt gesproken over je familie. Ook over respect wordt verschillend geoordeeld. Wie heeft het meeste respect voor zijn vader? Brutale Dirk die hem helpt of gehoorzame Memmeth die hem laat zitten?

De oorlogsverkenner
Wanneer mag je een oorlog beginnen? Als het gaat om het terugveroveren van je land? Of om mensen te bevrijden van onderdrukking? En wanneer mogen atoombommen worden ingezet? Nooit? De oorlogsverkenner geeft een oordeel over al deze dilemma's.

De tijdmachine
Mensen hebben altijd oorlog gevoerd maar ook weer vrede gemaakt. Soms werd er gevochten, soms werd er gepraat. Er kwam met veel geweld een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar de Muur in Duitsland viel geruisloos.

Het monumentenwiel
Vind jij herdenken belangrijk? Monumenten en rituelen helpen je daarbij. Je kunt oorlogsslachtoffers herdenken. Maar je kunt ook herdenken omdat je wilt dat het nooit meer oorlog wordt. Na herdenken komt vrijheid vieren. Op welke datum valt voor jou bevrijdingsdag?

De Vredesfabriek en de cd Vrijheid zijn ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie in Utrecht. Zie ook www.vredeseducatie.nl

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor