Wereldoorlog in de West

29 juni 2004 t/m 9 januari 2005
De tentoonstelling vertelt het vergeten verhaal over de oorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945.

Introductiefilm van 6.23 minuut die is gemaakt voor schoolgroepen.

Affiche tentoonstelling Wereldoorlog in de West.Wereldoorlog in de West is een indringende tentoonstelling over een bijzonder onderwerp. Suriname en de Antillen waren weliswaar niet bezet, maar raakten al gauw bij de oorlog betrokken. Beide gebieden waren van cruciaal belang voor de geallieerde oorlogsvoering. Zonder de olie uit de Antillen en zonder de bauxiet uit Suriname hadden de geallieerden de oorlog misschien niet eens gewonnen.

De tentoonstelling vertelt een verhaal over Duitse duikbootaanvallen, de opvang van joodse vluchtelingen, interneringskampen voor Duitsers en NSB-ers, hulpacties voor het moederland én de opkomst van politieke organisaties die met de leus `baas in eigen huis` streefden naar autonomie. Een autonomie die nog jaren op zich liet wachten: de Antillen vieren juist in 2004 het feit dat zij 50 jaar geleden door het Statuut voor het koninkrijk meer zelfstandigheid verkregen.

De tentoonstelling vertelt dit verhaal aan de hand van citaten over de belevenissen van bewoners, militairen en andere ooggetuigen. Hoe hebben zij de oorlog ervaren? Ook is er aandacht voor de Surinamers en Antillianen die tijdens de oorlog in Nederland verbleven. Velen van hen namen deel aan het verzet.

Zie meer over dit onderwerp >>


Publicatie
Uitgeverij Verloren heeft bij de tentoonstelling een publicatie uitgebracht, geschreven door Liesbeth van der Horst: Wereldoorlog in de West; Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945.

Reizende tentoonstelling
De reizende variant van Wereldoorlog in de West is in 2005 te zien geweest op Curacao en in Suriname. In 2006 is de expositie onder meer te zien (geweest) in Almere, Amsterdam-Zuidoost, Tilburg en Gouda.


De tentoonstelling is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam, mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: Gemeente Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen, Ministerie van Justitie, Ministerie van VWS, Mondriaan Stichting en VSB Fonds.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor