Wereldoorlog in de West

29 juni 2004 t/m 9 januari 2005
De tentoonstelling vertelt het vergeten verhaal over de oorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945.

Introductiefilm van 6.23 minuut die is gemaakt voor schoolgroepen.

Affiche tentoonstelling Wereldoorlog in de West.Wereldoorlog in de West is een indringende tentoonstelling over een bijzonder onderwerp. Suriname en de Antillen waren weliswaar niet bezet, maar raakten al gauw bij de oorlog betrokken. Beide gebieden waren van cruciaal belang voor de geallieerde oorlogsvoering. Zonder de olie uit de Antillen en zonder de bauxiet uit Suriname hadden de geallieerden de oorlog misschien niet eens gewonnen.

De tentoonstelling vertelt een verhaal over Duitse duikbootaanvallen, de opvang van joodse vluchtelingen, interneringskampen voor Duitsers en NSB-ers, hulpacties voor het moederland én de opkomst van politieke organisaties die met de leus `baas in eigen huis` streefden naar autonomie. Een autonomie die nog jaren op zich liet wachten: de Antillen vieren juist in 2004 het feit dat zij 50 jaar geleden door het Statuut voor het koninkrijk meer zelfstandigheid verkregen.

De tentoonstelling vertelt dit verhaal aan de hand van citaten over de belevenissen van bewoners, militairen en andere ooggetuigen. Hoe hebben zij de oorlog ervaren? Ook is er aandacht voor de Surinamers en Antillianen die tijdens de oorlog in Nederland verbleven. Velen van hen namen deel aan het verzet.

Zie meer over dit onderwerp >>


Publicatie
Uitgeverij Verloren heeft bij de tentoonstelling een publicatie uitgebracht, geschreven door Liesbeth van der Horst: Wereldoorlog in de West; Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945.

Reizende tentoonstelling
De reizende variant van Wereldoorlog in de West is in 2005 te zien geweest op Curacao en in Suriname. In 2006 is de expositie onder meer te zien (geweest) in Almere, Amsterdam-Zuidoost, Tilburg en Gouda.


De tentoonstelling is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam, mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: Gemeente Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Doen, Ministerie van Justitie, Ministerie van VWS, Mondriaan Stichting en VSB Fonds.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor