EVA'S VERHAAL. De onderduikschilderijen van Erich en Heinz Geiringer

15 december 2006 t/m 22 april 2007.
De tentoonstelling toont de volledige collectie schilderijen die Eva Schloss, geboren Geiringer, begin dit jaar aan het museum heeft geschonken.

Op 14 december 2006 om 17.30 uur opende mevrouw Eva Schloss-Geiringer in het Verzetsmuseum de tentoonstelling Eva's verhaal. De onderduikschilderijen van Erich en Heinz Geiringer. De schilderijen zijn tijdens de onderduik gemaakt door haar vader en broer die de oorlog niet hebben overleefd. De tentoonstelling is voor publiek geopend van 15 december t/m 8 april. 


Schilderijen verstopt
In 1944 wordt het hele gezin Geiringen na verraad op transport gesteld. In de trein van Westerbork naar Auschwitz vertelt Heinz aan zijn zus Eva dat hij de schilderijen heeft verstopt onder de zoldervloer van het onderduikadres.

Terug gevonden
Nadat Eva en haar moeder de verschrikkingen van concentratiekamp Auschwitz hebben overleefd, vinden ze de schilderijen terug met een aangrijpend briefje: "Eigendom van Eric en Heinz Geiringer uit Amsterdam die ondergedoken zijn en de spullen na de oorlog ophalen." Maar Erich en Heinz keren niet terug.

Het joodse gezin Geiringer
De tentoonstelling toont de ca. dertig schilderijen in een historisch-persoonlijke context. Aan de hand van citaten, foto's, tekeningen en gedichten wordt het verhaal verteld van het joodse gezin Geiringer dat eind jaren dertig vanuit Oostenrijk naar Nederland emigreert, vanaf 1940 in de Amsterdamse Rivierenbuurt woont tegenover de familie Frank, in 1942 onderduikt en na verraad in 1944 wordt gedeporteerd. Na de oorlog vormen de overlevenden van de twee gezinnen een nieuw gezin; de moeder van Eva trouwt met Otto Frank.

Verlangen naar vrijheid
Anne Frank liet haar dagboek na, Erich en de bijzonder begaafde Heinz Geiringer een unieke collectie indringende schilderijen, die uitdrukking geven aan het gevoel van opgeslotenheid en het verlangen naar vrijheid.

Boek
Eva Schloss woont tegenwoordig in Engeland. Zij schreef het boek Herinneringen van een joods meisje. Meer informatie over Eva en foto's van de schilderijen vindt u hier.Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor