Explosiegevaar!

Tentoonstelling over DE AANSLAG OP HET Amsterdamse BEVOLKINGSREGISTER

28 maart 2018 tot 6 januari 2019

  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
  • explosiegevaar
 • Previous
 • Next

11 foto´s van de tentoonstelling. Klik op de foto om de volgende te zien of gebruik de navigatiepijlen rechtsboven in de foto.


Ravage na de aanslag uit politierapport (1943), collectie: archief Gemeentepolitie AmsterdamZaterdag 27 maart 1943, 21.15 u.
Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten en rechercheurs dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. De echte politieagenten worden overmeesterd en verdoofd. Ze worden naar buiten gesleept, en vastgebonden in de tuin van Artis gelegd.

Binnen worden de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten gehaald en op de grond gesmeten. Bijna twee uur later verlaten de verzetsmensen gehaast het pand. Op de deur hangen zij een bordje ‘EXPLOSIEGEVAAR!’. Niet veel later klinken er harde explosies. De hemel kleurt rood door de uitslaande brand. De aanslag is gelukt! 
 

75 jaar later kun je in het Verzetsmuseum deze spectaculaire aanslag meebeleven. Zet een koptelefoon op en waan je met behulp van het 3D audiohoorspel onderdeel van het verleden. Maak kennis met de beramers en hun overwegingen om in verzet te gaan. Vervals, net als zij, persoonsbewijzen, doe mee met de discussie over wel of niet geweld gebruiken tegen vijand en ervaar de sfeer in de dodencel. 

Was het ‘t allemaal waard? Zijn de aanslagplegers helden?
Die vragen mag jij beantwoorden. 

Meer weten over de aanslag op het bevolkingsregister? Klik hier >

Aanslag: fietstocht - wandeling
Er is een folder met een wandeling (en fietstocht) beschikbaar langs plekken in de stad die met de aanslag op het bevolkjinsgregister te maken hebben. 
Voor de folder klik hier > . Een papieren versie kan ik x-aantal exemplaren worden toegezonden.). Of gebruik de wandekling op de app van IZI travel: https://izi.travel/nl/f6ab-explosiegevaar/nl

 

Onderwijs
Voor scholen die na 27 maart 2018 met meer leerlingen willen komen dan de maximale aantallen is er in sommige gevallen de mogelijkheid een bezoek te combineren met de wisseltentoonstelling Explosiegevaar! over de aanslag op het Bevolkingsregister Amsterdam. Deze aanslag vond 75 jaar geleden plaats op 27 maart 1943.
Neem voor een combinatie contact op:
Rechtstreeks: 020 - 8204 885 / 8204 884 - algemeen: 020-6202 535.
E-mail: 


De hoofdrolspelers in explosiegevaar!

 Dit is Willem Arondéus, zijn vrienden noemen hem Tiky. Tiky is hét voorbeeld van de gekwelde kunstenaar. Hij twijfelt over zijn werk en zichzelf en heeft altijd te weinig geld. Bovendien houdt Arondéus van mannen en dat maakt het leven voor hem nog zwaarder

 De kleine vrouw met sigaret is Frieda Belinfante. Ze heeft een joodse vader en ze is lesbisch. Belinfante is een zelfverzekerde vrouw en gewaardeerde cellist en dirigent. En dat is bijzonder want er zijn maar heel weinig vrouwelijke dirigenten.                                                    

De man met de hoed op, dat is Gerrit van der Veen. Hij is beeldhouwer. Gerrit is een stoere man. De vrouwen zijn dol op hem en hij op vrouwen. Van der Veen is getrouwd en heeft twee dochters.


                                                   

 Koen Limperg is een zachtaardige, sociale man. Met zijn ontwerpen wil hij het leven van mensen prettiger maken. Koen tekent grappige cartoons over dingen waar hij het niet mee eens is. Hij ontwerpt ook theaterdecors.


 

De man met het strikje en die kuif, dat is Jonkheer Willem Sandberg. De meesten noemen hem Wil. Wil Sandberg is grafisch vormgever en tentoonstellingsmaker bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij kent veel mensen in de kunstwereld.                                                         

Eén van onze hoofdpersonen heeft een moord op zijn geweten. Hij is schrijver, weet veel over Spanje en is docent. Zijn naam is Johan Brouwer en hij staat rechts van Van der Veen. Die moord pleegde Brouwer in zijn jonge jaren in verband met een mislukte bankoverval. Johan Brouwer is een vreemde vogel en niet erg standvastig. Hij wisselt nog al eens van geloof en politiek standpunt. Mensen vinden hem intelligent en fel. 


Deze tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met een jongerenteam gefaciliteerd door het Stedelijk Museum Amsterdam, ontwerpbureau Trapped in Suburbia en audio experiences Big Orange.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor