Agenda

Maart

Zondag 22 maart 2015, 16.00 uur
Kirche im Karmel Heilig Blut, Alte Römerstraße 91, Dachau
Jaarlijkse bijeenkomst van Namen statt Nummern, in de kerkzaal van het klooster naast de Gedenkstätte Dachau, met presentaties van biografieën van oud-Dachauers door Duitse en Nederlandse scholieren.
 
Zaterdag 28 maart 2015
Gemeentehuis Baarn, Stationsweg 18, Baarn
Banierententoonstelling en presentaties van biografieën van oud-Dachauers Lies Bueninck en Djajeng Pratomo door jongeren. Onthulling van de banier van oud-Dachauer Ernst Sillem. Toegang alleen op uitnodiging.
 

April

Zaterdag 11 april  + zondag 12 april 2015
Nassaukerk Amsterdam, De Wittenkade 111, Amsterdam
Op 11 april, 14.00 uur: banierententoonstelling en presentaties door jongeren van biografieën van oud-Dachauers Nico Peeters, Dingenis Sinke en Henk van de Water. 
Op zondag 12 april gebruikt de dominee het thema als inspiratiebron voor de preek.
 
Dinsdag 14 april t/m woensdag 6 mei 2015
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden
Banierententoonstelling met informatie over mensen die via Kamp Amersfoort naar Dachau zijn gegaan.  www.kampamersfoort.nl
 
Zondag 19 april
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden
De grote jaarlijkse herdenking in Amersfoort. www.kampamersfoort.nl
 
Donderdag 23 april – 25 oktober 2015 
Tentoonstelling Geen nummers maar Namen in Verzetsmuseum Amsterdam. Meer informatie >
 
Vrijdag 24 april 2015, 14.00 uur
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Dachau-lezing opgedragen aan oud-parlementariër en oud-Dachauer Herman ‘Stuuf’ Wiardi Beckman, met o.a. Paul Kalma. Organisatie:  in samenwerking met de Wiardi Beckman Stichting.
 
Zaterdag 25 april
Nationaal Dachau Monument, Bosbaanweg, Amstelveen 
Jaarlijkse Dachauherdenking in Nederland
Organisatie: Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers
 
28 april – 4 mei
Dachaureis voor overlevenden, familie en nabestaanden van oud-kampgevangenen en belangstellenden.
Informatie:
 

Mei

Zaterdag 2 mei t/m dinsdag 12 mei 
Fietstocht van Dachau naar Vught 
Informatie:
 
Zondag 3 mei 
Gedenkstätte Dachau, Alte Römerstraße 75, Dachau
Internationale Herdenking in KZ Dachau
 
Maandag 4 mei, 21.00 uur: Theater Na de Dam
Theater Bellevue, Leidsekade 90, Amsterdam 
Podiumpresentatie van jongeren over hun ervaringen met het project Geen nummers maar Namen. M.m.v.: Leon van der Zanden, Nina June, Rutger Martens. Regie: Jan-Eric Hulsman. De presentatie vindt plaats in het kader van Theater Na de Dam. 
Toegang: € 10,- Kaarten reserveren via Theater Bellevue
 
Zaterdag 9 mei + zondag 10 mei 2015
Oosterkerk, E. Thomassen à Thuessinklaan 1, Groningen
Op 9 mei, 14.00 uur: banierententoonstelling en presentatie van biografie van oud-Dachauer Johannes Kapteyn door zijn zonen Kees en Jo Kapteyn. 
Op zondag 10 mei gebruikt dominee Rinze IJbema het verhaal van Johannes Kapteyn als inspiratiebron voor zijn preek. Kapteyn was in de oorlog dominee in de Oosterkerk. Vanaf de kansel waarschuwde hij voor de gevaren van het nazisme. Met de gelovigen bad hij voor de terugkeer van Wilhelmina. Hiervoor kwam hij in Dachau terecht, waar hij omkwam. 
 
Zaterdag 23 mei t/m zaterdag 30 mei 2015
Bernulphuskerk, Utrechtseweg 129, Oosterbeek
Op 23 mei, 14.00 uur: banierententoonstelling en presentatie van biografie van oud-Dachauer Johannes Kapteyn door zijn zonen Kees en Jo Kapteyn en de biografie van oud-Dachauer Jan van Kuik door oud-scholier Gijs Berendse. 
Op zondag 24 mei gebruikt de pastoor het verhaal van Johannes Kapteyn en van Titus Brandsma als inspiratiebron voor zijn preek op deze dag. De tentoonstelling is tot en met zaterdag 30 mei te bezichtigen.
 

September

Zondag 27 september, 12.00 uur
Nationaal Dachau Monument, Bosbaanweg, Amstelveen
Rondleiding bij het Nationaal Dachau Monument door ontwerper Nieks Kemps met uitleg over de totstandkoming en het ontwerp. Daarna informele gelegenheid tot napraten met betrokkenen incl. een hapje en drankje in het hoofdgebouw van het Amsterdamse Bos, muzikaal omlijst door Maarten Peters en Margriet Eshuis.
Organisatie: Stichting Nationaal Dachau Monument i.s.m. het Amsterdamse Bos en Nieks Kemps. Aanmelden bij: September
 
Zondag 27 september, 12.00 uur
Nationaal Dachau Monument, Bosbaanweg, Amstelveen
Rondleiding bij het Nationaal Dachau Monument door ontwerper Nieks Kemps met uitleg over de totstandkoming en het ontwerp. Daarna informele gelegenheid tot napraten met betrokkenen incl. een hapje en drankje in het hoofdgebouw van het Amsterdamse Bos, muzikaal omlijst door Maarten Peters en Margriet Eshuis.
Organisatie: Stichting Nationaal Dachau Monument i.s.m. het Amsterdamse Bos en Nieks Kemps. Aanmelden bij:
 
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor