Educatief project

Geen nummers maar Namen

 
‘Ik heb tot 2010 nooit over mijn kampverleden gesproken, maar toen ik werd gevraagd om het aan geïnteresseerde jongeren te vertellen, heb ik ja gezegd. Omdat ze moeten weten wat het betekent als er geen vrijheid van meningsuiting meer bestaat en als groepen mensen als minderwaardig worden weggezet. Het gaat erom dat de jongeren een toekomst van vrijheid voor zich hebben. Maar dan moeten ze wel weten wat dat betekent.’ - Willemijn van Gurp (96 jaar).  
 
Geen nummers maar Namen
Sinds 2009 werken Nederlandse jongeren tussen 16 en 19 jaar mee aan Geen nummers maar Namen. Voor hun eindexamen op het voortgezet onderwijs schrijven ze een biografie over één van de oud-Dachau-gevangenen. Ze doen onderzoek in archieven, reizen naar de plekken waar de oud-gevangenen hebben vastgezeten en doen interviews met de oud-gevangenen of hun nabestaanden. 
 
Presentatie in Dachau
Ieder jaar op 22 maart – de datum waarop in 1933 de eerste gevangenen in Dachau aankwamen – reizen nieuwe jongeren naar Dachau om de biografieën die zij geschreven hebben daar te presenteren. Oud-gevangenen en familieleden reizen mee. Samen met de oud-gevangene of een direct-nabestaande ondertekenen de scholieren de biografie, waarna deze wordt opgenomen in het Herinneringsboek in de Verzoeningskerk op de Gedenkplaats Dachau. Zo tillen de jongeren telkens één gevangene uit de anonieme massa en geven zij hun Naam terug.

Diep onder de indruk
Het interview met de oud-gevangene of de direct-nabestaande maakt bijna altijd indruk op de jongeren: ‘Het was vreemd om afscheid te nemen, aangezien we net zijn hele levensverhaal hadden gehoord. Hij wilde de oorlogstijd afsluiten door zijn verhaal voor het eerst te delen. Dat was voor ons heel  bijzonder.’ - Thijs de Dood en Valerie van Reeuwijk, over hun interview met Dingenis Sinke.
 
Veel jongeren zijn zó geraakt, dat zij niet zelden een band met de oud-gevangene of nabestaanden houden. 
‘Het is heel bijzonder hoe dicht het project ons bij elkaar heeft gebracht. Jaap heeft zich tijdens het interview helemaal voor me opengesteld. Het gebeurt zo weinig dat je iemand in zo korte tijd zo goed leert kennen. Het voelt alsof ik er een opa en oma bij heb gekregen.’ - Ylva Sluiter over het contact met Jaap van Mesdag en zijn vrouw Ellen.  

Banierententoonstelling
Tijdens een reizende banierententoonstelling geven jongeren op diverse locaties in Nederland presentaties over de biografie van ‘hun’ gevangene. Zie de agenda voor de exacte data en locaties.

De tentoonstelling is op verzoek beschikbaar voor andere plaatsen in het land. Interesse of meer weten? Mail coördinator/initiatiefnemer .


Namen statt Nummern
Geen nummers maar Namen komt voort uit het Duitse project Namen statt Nummern dat in 1999 is gestart in Dachau door de Trägerkreis Gedächntnisbuch Dachau. In het kader van Namen statt Nummern jaar schrijven jongeren sinds 1999 biografieën van oud-gevangenen in Dachau. De biografieën worden in voormalig concentratiekamp Dachau toegevoegd aan het Gedächtnisbuch für die Häftlingen des KZ Dachau, waar ze blijvend voor het publiek te zien zijn.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor