Amsterdam door de lens van een clandestiene camera

Amateurfotograaf Karel Bönnekamp (1914-2008) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog heimelijk foto’s van bezet Amsterdam. Vanaf 14 oktober toont het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Amsterdam door de lens van een clandestiene camera. In deze tentoonstelling geven foto’s van Bönnekamp een bijzonder beeld van het leven in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting. Ook heeft hij verschillende fases van de Jodenvervolging in Amsterdam vastgelegd.
Te zien t/m 17 juni 2012

Allerlei restricties
Fotografie was door de Duitsers gebonden aan allerlei restricties. Veel onderwerpen werden door de nazi’s aangemerkt als ongewenst of verboden om te fotograferen. Wie dat wel deed riskeerde  arrestatie. Bönnekamp fietste voor zijn verzetswerk door heel Amsterdam en maakte foto’s van alles wat hem niet aanstond aan de Duitse bezetting. Na de oorlog werden de foto’s die professionele fotografen van de bezetting maakten bekend. De opnames van amateurs, zoals die van Bönnekamp, verdwenen in een kast tussen de familiekiekjes.

 
 

Credit: Karel Bönnekamp / Collectie Verzetsmuseum Amsterdam. Klik op de foto's voor vergroting.


Unieke collectie
De tentoonstelling Amsterdam door de lens van een clandestiene camera laat de meest bijzondere foto’s uit deze unieke collectie zien. Liesbeth van der Horst, directeur van het Amsterdam: "Bönnekamp heeft vergeten gebeurtenissen gefotografeerd, zoals de inbeslagname van honden om mijnenvelden te verkennen. Hij maakte ook unieke foto’s van het afvoeren van Joden in Amsterdam. Een gearmd stel loopt langs Joden die per tram worden gedeporteerd. De mensen schikken zich. Dat zie je bij Bönnekamp, en niet bij de bekende, professionele oorlogsfotografen die voornamelijk de hongerwinter hebben vastgelegd. Bönnekamp geeft een veel completer beeld van bezet Amsterdam.” In 2008 overleed Bönnekamp op 93-jarige leeftijd.

Risico
Bönnekamp verstopte zijn camera niet in bijvoorbeeld een tas, zoals andere fotografen deden, maar stelde zich verdekt op en maakte zijn foto’s haastig. Zoals na de aanslag op het bevolkingsregister. Hij fotografeerde de ravage vanachter het raam van een café aan de overkant.

Uw entreebewijs is geld waard! Speciale actie i.s.m. het Joods Historisch Museum °¬
­In het Joods Historisch Museum (JHM) is tot en met 30 september de expositie Emmy Andriesse. Foto’s van joods Amsterdam, oorlog en bevrijding te zien. Bezoekers van het Verzetsmuseum krijgen tegen inlevering van hun entreebewijs van de Bönnekamp-expositie bij de kassa van het JHM twee entreebewijzen voor de prijs van één voor de Andriesse-expositie.

Emmy Andriesse (1914-1953) was een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de vorige eeuw. Ze werd vooral bekend met haar indringende foto’s van de Hongerwinter van 1944-1945 in Amsterdam. Specifiek joodse onderwerpen komen bijna niet voor in haar fotografie. Toch had haar afkomst onmiskenbaar invloed op haar leven en werk. Ze voelde zich aangetrokken tot de markt op het Waterlooplein, met de levendige sfeer van joodse kooplieden en standwerkers. De nooit gepubliceerde reeks foto’s die ze hier maakte is ook op de tentoonstelling te zien. Samen met fotografen Cas Oorthuys, Eva Besnyö en Carel Blazer was Andriesse in hoge mate bepalend voor het gezicht van de Nederlandse fotografie in de jaren veertig en vijftig

Opening
Download de tekst van de toespraak van Karen Tessel (conservator) uitgesproken tijdens de opening op 13 oktober 2011 hier.

Zie persbericht van 6 oktober 2011.

Zie ook het vriendenportret.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor