Geen kinderspel 

21 december 2000 - 18 februari 2001.
Een unieke tentoonstelling van speelgoed gemaakt in de kampen of tijdens de onderduik.

De kleine tentoonstelling in de entreehal ‘Geen kinderspel; kinderen en de holocaust’ illustreert de moed van kinderen en hun wil om te overleven. De gebeurtenissen waren geen kinderspel. Toch haalden kinderen kracht en troost uit hun creativiteit en fantasie.

Hieronder volgt een kleine selectie van de persoonlijke bezittingen die tijdens deze expositie zijn te bezichtigen in de entreehal van het Verzetsmuseum. zie verder


Poesiealbum van Rosalie Sitters (juni1942)Poesiealbum
Rosalie Sitters was 8 jaar toen ze in juni 1942 - zonder haar ouders - onderdook bij de familie Dinkhuijsen. Rosalie kreeg valse papieren en een nieuwe naam: ‘Jopie Goedhart’. Ze was nu voor de buitenwereld - en voor de Duitsers! - geen joods meisje. Met de dochter van de familie groeide ze op alsof ze zusjes waren. Af en toe kon Jopie naar school. Alle meisjes op school hadden een poesiealbum. Dit gedichtje is - in de laatste oorlogswinter - geschreven door een oudere mede-onderduikster. Zij ondertekende natuurlijk met haar schuilnaam. Op de laatste bladzijde van het album hebben de ouders van Rosalie een bedankje geschreven voor mevrouw Dinkhuijsen, tante Loes. Ze spreken de bêe (=bede, wens) uit dat hun lieve kind voor verder smarten zal worden gespaard.


 

Vliegtuig van Joop Levy gemaakt door zijn neef en een Russiche piloot.Een ondergedoken vliegtuig
Joop Levy was met zijn ouders ondergedoken op een boerderij. Daar had hij geen vrienden om mee te spelen. Op zijn 8ste verjaardag kreeg Joop een grote verrassing: een koerier van het verzet bracht dit vliegtuig. Het was gemaakt door zijn neef Jonny en een Russische piloot. Die waren ergens anders ondergedoken. Een jaar na de bevrijding was er in het dorp een optocht. Joop liep mee verkleed als piloot... met het vliegtuig trots onder zijn arm.
Bruikleen: Familie Rooiman


Joodse pop met jodenster.Joodse poppen
In de landen die door Duitsland waren bezet werden eerst alle joodse ambtenaren ontslagen. Snel daarna werden steeds meer beroepen ‘voor joden verboden’. Ook joodse zakenmensen en directeuren verloren hun baan. De joodse directeur van een Belgische poppenfabriek mocht zijn baan een tijdlang houden. Maar alleen als de poppen een jodenster kregen en alleen maar aan joodse mensen werden verkocht.
Bruikleen: Yad Vashem, Jeruzalem
Jurk voor de pop Colette van Claudine Rudel.


Een kostbare pop
De familie Rudel vluchtte weg om aan het concentratiekamp te ontsnappen. Claudine moest van haar ouders onderweg goed passen op haar haar pop Colette, die ook op de foto staat. Ze wist niet dat haar ouders geld voor de illegale (=in het geheim gemaakte) reis in de pop hadden verstopt. Later kreeg Claudine een kinderserviesje van haar vader. Alleen het gelijmde kommetje bleef over. Het kleedje heeft ze in februari 1944 stiekem geborduurd. Het was een verrassing voor de verjaardag van haar moeder. Claudine wilde haar pop niet uitlenen voor deze tentoonstelling, want ze wil de pop elke dag even zien. Daarom ligt alleen de jurk van Colette in deze tentoonstelling.
Bruiklenen: mevrouw Claudine Rudel


Trein van Tom van den Berg door zijn vader gemaakt.Een trein voor Tom
Tijdens de onderduikperiode in Lemelerveld maakte vader Van den Bergh deze trein voor zijn zoon Tom. De ouders, broertjes en zusjes Van den Bergh waren allemaal op een andere plek in Nederland ondergebracht. Tom zat in Doorn ondergedoken. Waarschijnlijk heeft een koerier uit het verzet de trein van Lemelerveld naar Doorn gebracht. De hele familie heeft de oorlog overleefd.
Bruikleen: Evert van den Bergh

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor