He's finished! Servische jongeren verjagen een dictator.

3 oktober 2003 t/m 25 april 2004.
In samenwerking met mediastichting Press Now presenteert het Verzetsmuseum een tentoonstelling over de jongerenverzetsbeweging OTPOR.

Op 5 oktober 2000 moest Slobodan Milosevic na massale demonstraties toegeven dat hij de verkiezingen verloren had: de revolutie in Servië was een feit. HE'S FINISHED vertelt het verhaal van de gangmakers van deze revolutie, de jongeren van de Servische verzetsbeweging OTPOR en geeft een inspirerend beeld van hun geweldloze, vaak ludieke en creatieve acties.Wat doe je als je opgroeit in een land dat wordt geregeerd door Slobodan Milosevic? Als je ouders alle hoop hebben opgegeven na twaalf jaar oorlog, bombardementen, corruptie en crisis ...

OTPOR (= verzet) is het antwoord van Servische jongeren. De organisatie presenteerde zich als een structuurloze beweging van geweldloze jongeren die met ludieke acties hun onvrede kenbaar maakten. Van 1998 tot 2000 voerden zij een geweldloze strijd tegen het regime Milosevic. Hun leus was: He's finished (het is met hem gedaan).

De internationale gemeenschap besteedde in de eerste jaren weinig aandacht aan OTPOR. Het werd ondenkbaar geacht dat ongewapende jongeren een bedreiging konden vormen voor de gevestigde macht. Maar de aanhang en invloed van OTPOR nam toe, en daarmee de repressie door de Servische overheid. OTPOR wist de angst en apathie van de bevolking te doorbreken, en dat maakte een doorbraak mogelijk. Slobodan Milosevic verloor de verkiezingen van 24 september 2000, maar legde de uitslag naast zich neer. De oppositiepartijen en OTPOR organiseerden demonstraties en na een massale mars op Belgrado kwam Milosevic op 5 oktober uiteindelijk ten val.

De tentoonstelling HE'S FINISHED, hoe Servische jongeren een dictator verjagen is een samenwerkingsproject van mediastichting Press Now, vormgevingsbureau Ars Longa en het Verzetsmuseum Amsterdam. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Beate Oestreicher Friedenswerke, Vredesfonds/Fonds Vredesprojecten, NCDO, de Gravin van Bijlandt Stichting en de SFMO.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor