WIE KAN IK NOG VERTROUWEN? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland

22 september 2006 t/m 28 januari 2007.
De expositie Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland is gewijd aan vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen onder de nazi's en de Duitse bezetting.

Foto: Toneelspeler en pianist Robert T. Odeman (rechts) maakte deze pasfoto's uit de automaat in 1931 met zijn vriend Mull. In 1938 kreeg hij een beroepsverbod en werd onder paragraaf 175 veroordeeld en vervolgens naar het concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd. Hij vocht na de oorlog tevergeefs voor rehabilitatie. Bron: Schwules Museum BerlijnDe tentoonstelling is gebaseerd op recent onderzoek en schetst met persoonlijke getuigenissen en uniek beeldmateriaal een beklemmend beeld van die tijd. Ook plaatst de expositie vraagtekens bij de tegenwoordige tijd: kunnen homoseksuele mannen en vrouwen blijven vertrouwen op de recent veroverde positie en rechtsbescherming.

1933 - 1945
Aan de hand van individuele lotgevallen vertelt Wie kan ik nog vertrouwen? het verhaal van vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland en Duitsland tussen 1933 en 1945. Met foto´s, filmfragmenten en documenten wordt een beeld geschetst van het politieke en maatschappelijke klimaat waarin deze mannen en vrouwen zich staande probeerden te houden. In interviews vertellen zij zelf hoe ze die tijd hebben beleefd en wat hen is overkomen. Zoals Frieda Belinfante die als man verkleed aan het verzet deelneemt en aan de Gestapo ontsnapt.

Intieme foto's en correspondentie
De tentoonstelling toont intieme foto´s en correspondentie uit nalatenschappen die lang angstvallig verborgen bleven. Bjivoorbeeld de foto´s van Frans Toethuis en zijn joodse vriend, die werd opgepakt en vermoord en waarvan niemand meer de naam kent.

Politie archieven
Verslagen en getuigenissen uit politie-archieven onthullen hoe verraderlijk de samenleving was voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Ook na de oorlog. Karl Gorath overleefde de kampen, maar werd twee jaar na de bevrijding opnieuw in Duitsland veroordeeld vanwege dezelfde nazi-wet en door dezelfde rechter die hem eerder naar het kamp had gestuurd.

Samenstelling en initiatief
De tentoonstelling is samengesteld door dr. Klaus Müller, museumconsulent en onder meer werkzaam voor het U.S. Holocaust Memorial Museum in Washington. Initiatiefnemer van de tentoonstelling is het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), die de tentoonstelling ook maakte. De tentoonstelling kon worden gerealiseerd dankzij de Rechtsherstelgelden Homoseksuelen WOII van het Ministerie van VWS.

Ter gelegenheid van de expositie organiseert het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief i.s.m. het Verzetsmuseum en filmtheater Rialto dit najaar een uitgebreid 'roze' filmprogramma in Amsterdam. Documentaires en speelfilms waarin de ervaringen van homo's en lesbiennes tijdens de bezetting uitgebreid aan bod komen. Ook vinden er diverse lezingen plaats. Zie verder de activiteitenpagina en het activiteitenarchief.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor