Johnny and Jones; two swinging kids and their fate

1 juni t/m 5 november 2001.
Een tentoonstelling over het leven en werk van Johnny and Jones (Max Kannewasser en Nol van Wesel) de eerste tiener-idolen van Nederland.

Jonny and JonesWegens grote belangstelling verlengd tot 5 november 2001.

De tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam sluit aan bij de nieuwe opera Johnny & Jones van Theo Loevendie die 8 juni in het kader van het Holland Festival in première is gegaan.

De tentoonstelling, die loopt van juni tot en met september, vertelt het historische verhaal van Max Kannewasser (Johnny) en Nol van Wesel (Jones): twee Amsterdamse joodse jongens, die werkten bij de Bijenkorf en met een Amerikaans accent vrolijke liedjes zongen op swingende jazz melodieën. Hun hit Mijnheer Dinges, weet niet wat swing is!! wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse lichte muziek. Eind jaren dertig waren deze Nederlandstalige jazz-pioniers razend populair bij de jeugd en traden ze wekelijks op bij de VARA-Radio.

FOTO: Joods Historisch Museum

Toen de oorlog uitbrak werd hun situatie moeilijker, maar ze bleven ondanks een verbod van hun entartete muziek en de toenemende jodenvervolging swingnummers spelen. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan deportatie; aan het eind van de oorlog zijn ze omgekomen in concentratiekamp Bergen-Belsen.

De tentoonstelling geeft een beeld van het aandeel van Johnny and Jones in het culturele leven voor en tijdens de bezetting. Veel bekend en onbekend beeldmateriaal is te zien en natuurlijk zijn er ook veel geluidsfragmenten te horen waaronder hun bekende hits en de zes Westerbork-composities. Voor het eerst zal een opname van hun optreden tijdens een besloten Joods huwelijksfeest te horen zijn. Enkele masters, die zich tot 1980 bevonden in Engeland, en originele 78-toeren platen, zijn in de tentoonstelling te zien en te beluisteren.

Het materiaal is verzameld door André van Veen en Alexander van den Worm, die model hebben gestaan voor de alter-ego’s van Johnny en Jones in de opera.

De tentoonstelling Johnny and Jones is mede mogelijk gemaakt door: Aon Nederland, de Bijenkorf, Claus Accountants, Adviesgroep Kentron, M.N. Léons B.V., VARA.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor