Johnny and Jones; two swinging kids and their fate

1 juni t/m 5 november 2001.
Een tentoonstelling over het leven en werk van Johnny and Jones (Max Kannewasser en Nol van Wesel) de eerste tiener-idolen van Nederland.

Jonny and JonesWegens grote belangstelling verlengd tot 5 november 2001.

De tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam sluit aan bij de nieuwe opera Johnny & Jones van Theo Loevendie die 8 juni in het kader van het Holland Festival in première is gegaan.

De tentoonstelling, die loopt van juni tot en met september, vertelt het historische verhaal van Max Kannewasser (Johnny) en Nol van Wesel (Jones): twee Amsterdamse joodse jongens, die werkten bij de Bijenkorf en met een Amerikaans accent vrolijke liedjes zongen op swingende jazz melodieën. Hun hit Mijnheer Dinges, weet niet wat swing is!! wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse lichte muziek. Eind jaren dertig waren deze Nederlandstalige jazz-pioniers razend populair bij de jeugd en traden ze wekelijks op bij de VARA-Radio.

FOTO: Joods Historisch Museum

Toen de oorlog uitbrak werd hun situatie moeilijker, maar ze bleven ondanks een verbod van hun entartete muziek en de toenemende jodenvervolging swingnummers spelen. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan deportatie; aan het eind van de oorlog zijn ze omgekomen in concentratiekamp Bergen-Belsen.

De tentoonstelling geeft een beeld van het aandeel van Johnny and Jones in het culturele leven voor en tijdens de bezetting. Veel bekend en onbekend beeldmateriaal is te zien en natuurlijk zijn er ook veel geluidsfragmenten te horen waaronder hun bekende hits en de zes Westerbork-composities. Voor het eerst zal een opname van hun optreden tijdens een besloten Joods huwelijksfeest te horen zijn. Enkele masters, die zich tot 1980 bevonden in Engeland, en originele 78-toeren platen, zijn in de tentoonstelling te zien en te beluisteren.

Het materiaal is verzameld door André van Veen en Alexander van den Worm, die model hebben gestaan voor de alter-ego’s van Johnny en Jones in de opera.

De tentoonstelling Johnny and Jones is mede mogelijk gemaakt door: Aon Nederland, de Bijenkorf, Claus Accountants, Adviesgroep Kentron, M.N. Léons B.V., VARA.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor