KAVKAZ: foto’s uit Tsjetsjenië

21 februari - 4 augustus 2002. 
Het leven en overleven van het Tsjetsjeense volk in de fototentoonstelling KAVKAZ - Foto's uit Tsjetsjenië 1868-2002.

Ingushetia, foto van Leo Erken.Tsjetsjenië, een bergachtig land dat velen associëren met beelden van oorlogen, slachtoffers en verwoest Grozny. Maar ook het verdwenen, het mooie Tsjetsjenië is op foto’s vastgelegd. Het Tsjetsjenië met zijn samenleving van teips (clans), oeroude cultuur, soefi-broederschappen en zikr-dans.

Kavkaz, Russisch voor Kaukasus, is een gebied waarin sinds de opdeling van de Sovjet-Unie, armoede, sociale onrust en oorlog het beeld bepalen. In Tsjetsjenië, gelegen midden in dit berggebied woedt sinds 1994 een uitzichtloos conflict. Door propaganda aan beide zijden is het zicht op deze brandhaard vertroebeld: gaat het om onderdrukking en verzet tegen Russisch bestuur of om een strijd tegen criminaliteit en terrorisme, is het een etnisch-religieus conflict of een politiek-economisch? Feit is dat duizenden mensen zijn gedood, een veelvoud daarvan is gewond geraakt en meer dan de helft van de Tsjetsjenen het land inmiddels is ontvlucht.

Historische foto's tonen een Tsjetsjenië dat niet meer bestaat. Landschapsfoto's, portretten en authentieke familiefoto's; beelden van een grotendeels agrarische samenleving, van rust en schoonheid. Met uniek historisch materiaal uit de periode 1868-1940 uit onder andere de collecties van Hans de Herder en Stephen White.

KAVKAZ toont naast historische foto's werk van gelauwerde fotografen als Ad van Denderen, Thomas Dworzak, Leo Erken, Stanley Greene, Yuri Kozyrev, Jenny Matthews, Christopher Morris, Jeremy Nicoll, Igor Palmin, Valery Schekoldin, Musa Sadulayev, Anthony Suau en Eddy van Wessel.

De tentoonstelling is samengesteld door Teun van der Heijden in samenwerking met Liza Faktor.

KAVKAZ is een samenwerkingsproject van AIDA Nederland, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Heijdens Karwei, Kerkinactie, Pax Christi en het Verzetsmuseum Amsterdam m.m.v. leden van de Tsjetsjeense gemeenschap in Nederland.

KAVKAZ is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de deelnemende fotografen, Stichting DOEN, Paul de Gruyter stichting, Kleurgamma, NCDO Duurzame Wereld, Transworld Features en Fonds Vredesprojecten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor