KAVKAZ: foto’s uit Tsjetsjenië

21 februari - 4 augustus 2002. 
Het leven en overleven van het Tsjetsjeense volk in de fototentoonstelling KAVKAZ - Foto's uit Tsjetsjenië 1868-2002.

Ingushetia, foto van Leo Erken.Tsjetsjenië, een bergachtig land dat velen associëren met beelden van oorlogen, slachtoffers en verwoest Grozny. Maar ook het verdwenen, het mooie Tsjetsjenië is op foto’s vastgelegd. Het Tsjetsjenië met zijn samenleving van teips (clans), oeroude cultuur, soefi-broederschappen en zikr-dans.

Kavkaz, Russisch voor Kaukasus, is een gebied waarin sinds de opdeling van de Sovjet-Unie, armoede, sociale onrust en oorlog het beeld bepalen. In Tsjetsjenië, gelegen midden in dit berggebied woedt sinds 1994 een uitzichtloos conflict. Door propaganda aan beide zijden is het zicht op deze brandhaard vertroebeld: gaat het om onderdrukking en verzet tegen Russisch bestuur of om een strijd tegen criminaliteit en terrorisme, is het een etnisch-religieus conflict of een politiek-economisch? Feit is dat duizenden mensen zijn gedood, een veelvoud daarvan is gewond geraakt en meer dan de helft van de Tsjetsjenen het land inmiddels is ontvlucht.

Historische foto's tonen een Tsjetsjenië dat niet meer bestaat. Landschapsfoto's, portretten en authentieke familiefoto's; beelden van een grotendeels agrarische samenleving, van rust en schoonheid. Met uniek historisch materiaal uit de periode 1868-1940 uit onder andere de collecties van Hans de Herder en Stephen White.

KAVKAZ toont naast historische foto's werk van gelauwerde fotografen als Ad van Denderen, Thomas Dworzak, Leo Erken, Stanley Greene, Yuri Kozyrev, Jenny Matthews, Christopher Morris, Jeremy Nicoll, Igor Palmin, Valery Schekoldin, Musa Sadulayev, Anthony Suau en Eddy van Wessel.

De tentoonstelling is samengesteld door Teun van der Heijden in samenwerking met Liza Faktor.

KAVKAZ is een samenwerkingsproject van AIDA Nederland, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Heijdens Karwei, Kerkinactie, Pax Christi en het Verzetsmuseum Amsterdam m.m.v. leden van de Tsjetsjeense gemeenschap in Nederland.

KAVKAZ is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de deelnemende fotografen, Stichting DOEN, Paul de Gruyter stichting, Kleurgamma, NCDO Duurzame Wereld, Transworld Features en Fonds Vredesprojecten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor