Kinderen van Crailo; jonge asielzoekers geportretteerd door Jehanne van Woerkom

5 november 2004 t/m 6 februari 2005.
Zestig kleurijke en indringende  portretten door Jehanne van Woerkom van de asielzoekerskinderen in Crailo.

Hal met portretten van jonge asielzoekers door Jehanne van WoerkomOp 9 oktober jongstleden werd bekend dat het Asielzoekerscentrum Crailo (NH) binnenkort, waarschijnlijk per 1 januari 2005, gaat sluiten. Crailo was lange tijd het grootste AZC van Nederland met eind jaren negentig soms bijna duizend bewoners tegelijk. Boos en verbijsterd over wat mensen elkaar aandoen, begon de kunstenares Jehanne van Woerkom, in die periode te werken met de asielzoekerskinderen in Crailo. Ze heeft ze gefotografeerd en de foto's verwerkt in zestig kleurrijke en indringende geschilderde portretten. Een deel hiervan is voorzien van een tekst waardoor het kind en zijn geschiedenis gaan leven.

Zo bijvoorbeeld het portret van de tweeling Leonoor en Leonel uit Angola. Wat is er met ze gebeurd, waar zijn zij gebleven? Omer uit Bosnië zegt "Ik ging op bloed lopen, dat was als water, het was zoveel bloed, ze hebben zoveel kleine kinderen en oude mensen vermoord. Ik heb alles zelf gezien." Tamina uit Afghanistan draagt een prachtige feestjurk…, waarom is die voor haar zo bijzonder?

Ook zijn er vijftien kleine portretten te zien die gemaakt zijn door asielzoekerskinderen zelf. De tentoonstelling is in de hal van het museum te zien vanaf 5 november tot en met 6 februari 2005.

POSTERTENTOONSTELLING
Naar aanleiding van de tentooonstelling is er een posterversie gemaakt. Doordat de tentoonstelling niet focust op problemen van asielzoekers, maar juist op de ‘gewone’ en vrolijke kanten van het dagelijks leven van de kinderen, komen ze heel dichtbij en krijgen asielzoekers een ‘menselijk gezicht’. Het contrast tussen de dagelijkse vrolijkheid en het achterliggende (vlucht)verhaal maakt de portretten ook zeer indringend.

Hoe ziet de tentoonstelling eruit?
De postertentoonstelling bestaat uit 15 posters met portretten plus een introductieposter, gedrukt op stevig papier. Formaat: 50 bij 70 cm (tussen A1 en A2 in).
De posterset wordt geleverd in een koker en is inclusief handleiding en kopieerbare kijkopdrachtjes.

Doelgroep
‘Kinderen van Crailo’ is met name bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs, maar is ook voor jongeren en volwassenen een aansprekende tentoonstelling.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor