Dubbelexpositie Legacy / Een vergeefs leven.

Fotografe Juliette Erkelens over familiebanden en keuzes maken.
Te zien van 21 juni tot en met 16 december 2012.

In het werk van fotografe Juliette Erkelens zijn de betekenis van familiebanden en de gevolgen van keuzes terugkerende thema’s. Verzetsmuseum Amsterdam exposeert twee werken van Erkelens over keuzes en schuldgevoelens binnen families, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog: Legacy en Een vergeefs leven.

Erkelens (1964) studeerde in 2007 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Voor de hier tentoongestelde serie Legacy won zij in april 2007 de Best of Members Award 2006 van de Photographers Association of the Netherlands.

Legacy
In Legacy  (2006-2007) legt Erkelens in vijf beelden het onderduikverleden van de Joodse familie van haar man vast. Zijn grootouders, vader en oom doken apart van elkaar onder, niet wetend of ze elkaar ooit terug zouden zien. Ze overleefden de oorlog. Andere familieleden werden vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

Na de oorlog werd binnen de familie nooit meer over de oorlog gesproken. Tot grootmoeder enkele jaren geleden opeens vertelde over het besluit om onder te duiken. Onderduiken was gevaarlijk. Tegelijkertijd was het onheilspellend ongewis wat er zou gebeuren als ze zich zouden melden om naar Duitsland te worden gedeporteerd. Grootmoeder vertelde dat elkaar terugzien het enige was dat telde.

Erkelens ensceneerde het moment van afscheid tussen de ouders en hun twee kinderen. Haar man, zoons en schoonzus namen de rol aan van hun familieleden twee generaties eerder.

Een vergeefs leven
Een vergeefs leven (2008-2010) was voor Erkelens een logisch vervolg op Legacy. In deze video-installatie reconstrueert Erkelens het verhaal van een kind uit een NSB-familie. Ze laat het kind van toen – nu een oude man – de rol van zijn grootvader aannemen die lid was van de NSB. Zijn verhaal heeft ze opgebouwd uit fragmenten van interviews, passages uit teksten, oude familiefoto’s en door haar geënsceneerde beelden waarin het kind zijn grootvader is geworden. Het verhaal heeft ze hem laten voorlezen. Dit alles bewerkte Erkelens tot een video-installatie, waarin beeld, geluid en tekst samenkomen.

 


Zie ook Juliette Erkelens // Photography

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor