Dubbelexpositie Legacy / Een vergeefs leven.

Fotografe Juliette Erkelens over familiebanden en keuzes maken.
Te zien van 21 juni tot en met 16 december 2012.

In het werk van fotografe Juliette Erkelens zijn de betekenis van familiebanden en de gevolgen van keuzes terugkerende thema’s. Verzetsmuseum Amsterdam exposeert twee werken van Erkelens over keuzes en schuldgevoelens binnen families, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog: Legacy en Een vergeefs leven.

Erkelens (1964) studeerde in 2007 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Voor de hier tentoongestelde serie Legacy won zij in april 2007 de Best of Members Award 2006 van de Photographers Association of the Netherlands.

Legacy
In Legacy  (2006-2007) legt Erkelens in vijf beelden het onderduikverleden van de Joodse familie van haar man vast. Zijn grootouders, vader en oom doken apart van elkaar onder, niet wetend of ze elkaar ooit terug zouden zien. Ze overleefden de oorlog. Andere familieleden werden vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

Na de oorlog werd binnen de familie nooit meer over de oorlog gesproken. Tot grootmoeder enkele jaren geleden opeens vertelde over het besluit om onder te duiken. Onderduiken was gevaarlijk. Tegelijkertijd was het onheilspellend ongewis wat er zou gebeuren als ze zich zouden melden om naar Duitsland te worden gedeporteerd. Grootmoeder vertelde dat elkaar terugzien het enige was dat telde.

Erkelens ensceneerde het moment van afscheid tussen de ouders en hun twee kinderen. Haar man, zoons en schoonzus namen de rol aan van hun familieleden twee generaties eerder.

Een vergeefs leven
Een vergeefs leven (2008-2010) was voor Erkelens een logisch vervolg op Legacy. In deze video-installatie reconstrueert Erkelens het verhaal van een kind uit een NSB-familie. Ze laat het kind van toen – nu een oude man – de rol van zijn grootvader aannemen die lid was van de NSB. Zijn verhaal heeft ze opgebouwd uit fragmenten van interviews, passages uit teksten, oude familiefoto’s en door haar geënsceneerde beelden waarin het kind zijn grootvader is geworden. Het verhaal heeft ze hem laten voorlezen. Dit alles bewerkte Erkelens tot een video-installatie, waarin beeld, geluid en tekst samenkomen.

 


Zie ook Juliette Erkelens // Photography

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor