Liefde in oorlogstijd

In spannende tijden worden liefdesrelaties extra intens beleefd. De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen vlinders in hun buik in de schuilkelder, de onderduik, de loopgraven en zelfs in de concentratiekampen. Liefde in Oorlogstijd  brengt deze onderbelichte, menselijke kant van de oorlog in beeld.

De tentoonstelling is te zien van 3 juni 2010 tot en met 22 mei 2011.

Filmvertoning, elke zondag 14.00 uur in de gehoorzaal - gratis voor museumbezoekers Westerborkgirl (Steffie van den Oord, VPRO/2007 - 48 minuten). Lees meer

Langdurige gezamenlijke verveling, zoals tijdens de onderduik, of juist de intensieve samenwerking van het verzetswerk konden een lustbevorderend effect hebben. Doodsgevaar kan de voortplantingsdrang stimuleren, en daarmee ook de liefde. De liefde hield mensen tijdens de oorlog op de been. Bovendien werden het wettelijke gezag en de sociale controle minder vanzelfsprekend aanvaard dan in vredestijd. Veel mannen waren ver van huis, als soldaat of  dwangarbeider. De prostitutie bloeide, het aantal buitenechtelijke relaties nam toe en er werd veel geklaagd over de verwildering van de zeden.

In de tentoonstelling komt de liefde in vele vormen aan de orde: liefde die ontstaat als je tot elkaar veroordeeld bent, liefde die de kracht geeft om te blijven leven, liefdesrelaties met de vijand en betaalde liefde. Foto’s, liefdesbrieven, geïmproviseerde bruiloftskleding, en film- en geluidsopnames brengen talloze individuele liefdesverhalen in beeld. Zoals het verhaal van Lammie, dochter van onderduikhelpers die onderduiker Bennie troost als diens ouders zijn opgepakt. In 1944 krijgen ze samen een kind. Niemand mag weten van Bennie's bestaan. Voor de dorpsgenoten is de baby een 'moffenkind'. Pas na de oorlog kunnen ze trouwen. Of het verhaal van Rotterdamse Annie die strikt in het geheim een relatie aangaat met de Duitse Kriegsmarinier Karl.

Veel vrouwen vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter of bevrijder. Ongeveer 8.000 Nederlandse meisjes kregen een kind van een bevrijder. Maar veel meer Nederlandse meisjes kregen een kind van een Duitse militair. Dat zijn er waarschijnlijk 13.000 à 15.000 geweest.

Liefde in oorlogstijd is een intieme expositie die je hart sneller doet kloppen!

De tentoonstelling is een productie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek en is gebaseerd op het boek van Steffie van den Oord, ‘Liefde in Oorlogstijd’. Amsterdam 2004.

Kunstenares Hella de Jonge opende op woensdag 2 juni de tentoonstelling.
Hella de Jonge schreef in 2006 in haar boek Los van de wereld over haar jeugd als kind van door de Tweede Wereldoorlog ontheemde ouders. Impliciet schreef ze daarmee ook een portret van de liefde. Die van haar ouders in oorlogstijd. En die van Freek en haar in de afgelopen veertig jaar.In het radioprogramma Opium http://cultuurgids.avro.nl vertelde zij over haar bezoek aan de expositie. Installeer zo nodig eerst de software die op die site word aangeboden (blauwe knop). Het interview met Hella de Jonge begint op 7:40.

Zie de website oorlogsliefdeskind voor verhalen over Nederlands-Indië/Indonesië.

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor