Liefde in oorlogstijd

In spannende tijden worden liefdesrelaties extra intens beleefd. De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen vlinders in hun buik in de schuilkelder, de onderduik, de loopgraven en zelfs in de concentratiekampen. Liefde in Oorlogstijd  brengt deze onderbelichte, menselijke kant van de oorlog in beeld.

De tentoonstelling is te zien van 3 juni 2010 tot en met 22 mei 2011.

Filmvertoning, elke zondag 14.00 uur in de gehoorzaal - gratis voor museumbezoekers Westerborkgirl (Steffie van den Oord, VPRO/2007 - 48 minuten). Lees meer

Langdurige gezamenlijke verveling, zoals tijdens de onderduik, of juist de intensieve samenwerking van het verzetswerk konden een lustbevorderend effect hebben. Doodsgevaar kan de voortplantingsdrang stimuleren, en daarmee ook de liefde. De liefde hield mensen tijdens de oorlog op de been. Bovendien werden het wettelijke gezag en de sociale controle minder vanzelfsprekend aanvaard dan in vredestijd. Veel mannen waren ver van huis, als soldaat of  dwangarbeider. De prostitutie bloeide, het aantal buitenechtelijke relaties nam toe en er werd veel geklaagd over de verwildering van de zeden.

In de tentoonstelling komt de liefde in vele vormen aan de orde: liefde die ontstaat als je tot elkaar veroordeeld bent, liefde die de kracht geeft om te blijven leven, liefdesrelaties met de vijand en betaalde liefde. Foto’s, liefdesbrieven, geïmproviseerde bruiloftskleding, en film- en geluidsopnames brengen talloze individuele liefdesverhalen in beeld. Zoals het verhaal van Lammie, dochter van onderduikhelpers die onderduiker Bennie troost als diens ouders zijn opgepakt. In 1944 krijgen ze samen een kind. Niemand mag weten van Bennie's bestaan. Voor de dorpsgenoten is de baby een 'moffenkind'. Pas na de oorlog kunnen ze trouwen. Of het verhaal van Rotterdamse Annie die strikt in het geheim een relatie aangaat met de Duitse Kriegsmarinier Karl.

Veel vrouwen vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter of bevrijder. Ongeveer 8.000 Nederlandse meisjes kregen een kind van een bevrijder. Maar veel meer Nederlandse meisjes kregen een kind van een Duitse militair. Dat zijn er waarschijnlijk 13.000 à 15.000 geweest.

Liefde in oorlogstijd is een intieme expositie die je hart sneller doet kloppen!

De tentoonstelling is een productie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek en is gebaseerd op het boek van Steffie van den Oord, ‘Liefde in Oorlogstijd’. Amsterdam 2004.

Kunstenares Hella de Jonge opende op woensdag 2 juni de tentoonstelling.
Hella de Jonge schreef in 2006 in haar boek Los van de wereld over haar jeugd als kind van door de Tweede Wereldoorlog ontheemde ouders. Impliciet schreef ze daarmee ook een portret van de liefde. Die van haar ouders in oorlogstijd. En die van Freek en haar in de afgelopen veertig jaar.In het radioprogramma Opium http://cultuurgids.avro.nl vertelde zij over haar bezoek aan de expositie. Installeer zo nodig eerst de software die op die site word aangeboden (blauwe knop). Het interview met Hella de Jonge begint op 7:40.

Zie de website oorlogsliefdeskind voor verhalen over Nederlands-Indië/Indonesië.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor