Enkele interviewfragmenten uit de tentoonstelling

John Blom heeft de oorlog van zijn tiende tot vijftiende intens beleefd. John moest vanaf september 1941 naar de Joodse school. Continu verdwenen er kinderen uit de klas. John probeerde zich te handhaven door zijn gevoel uit te schakelen. Zijn vader, moeder en broer hebben de oorlog niet overleefd. John is ontsnapt uit de Hollandsche Schouwburg en is in onderduik geweest. Zijn relaas kent veel nuances en inzichten.


Het echtpaar Sieny en Harry Cohen is afzonderlijk van elkaar geïnterviewd over hun herinneringen aan de liefde voor elkaar tijdens de oorlog. Sieny en Harry leerden elkaar kennen rondom de Hollandsche Schouwburg, waar Sieny in de crèche werkte en Harry bij de Joodsche Raad. Te midden van de grote spanningen en misère bloeide hun liefde op en zijn ze snel getrouwd voordat ze in onderduik gingen.

Freddie Oversteegen zat samen met haar zus Truus en Hannie Schaft in een gewapende verzetsgroep. Freddie heeft zwaar verzetswerk verricht waaronder meerdere liquidaties, terwijl ze nog een jonge meid was. In het interview gaat Freddie openhartig in op haar rol als jonge pubermeid in een verzetsgroep en het onderling vertrouwen, de verliefdheden, en de positie ten opzichte van de buitenwacht.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor