Enkele interviewfragmenten uit de tentoonstelling

John Blom heeft de oorlog van zijn tiende tot vijftiende intens beleefd. John moest vanaf september 1941 naar de Joodse school. Continu verdwenen er kinderen uit de klas. John probeerde zich te handhaven door zijn gevoel uit te schakelen. Zijn vader, moeder en broer hebben de oorlog niet overleefd. John is ontsnapt uit de Hollandsche Schouwburg en is in onderduik geweest. Zijn relaas kent veel nuances en inzichten.


Het echtpaar Sieny en Harry Cohen is afzonderlijk van elkaar geïnterviewd over hun herinneringen aan de liefde voor elkaar tijdens de oorlog. Sieny en Harry leerden elkaar kennen rondom de Hollandsche Schouwburg, waar Sieny in de crèche werkte en Harry bij de Joodsche Raad. Te midden van de grote spanningen en misère bloeide hun liefde op en zijn ze snel getrouwd voordat ze in onderduik gingen.

Freddie Oversteegen zat samen met haar zus Truus en Hannie Schaft in een gewapende verzetsgroep. Freddie heeft zwaar verzetswerk verricht waaronder meerdere liquidaties, terwijl ze nog een jonge meid was. In het interview gaat Freddie openhartig in op haar rol als jonge pubermeid in een verzetsgroep en het onderling vertrouwen, de verliefdheden, en de positie ten opzichte van de buitenwacht.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor