Enkele interviewfragmenten uit de tentoonstelling

John Blom heeft de oorlog van zijn tiende tot vijftiende intens beleefd. John moest vanaf september 1941 naar de Joodse school. Continu verdwenen er kinderen uit de klas. John probeerde zich te handhaven door zijn gevoel uit te schakelen. Zijn vader, moeder en broer hebben de oorlog niet overleefd. John is ontsnapt uit de Hollandsche Schouwburg en is in onderduik geweest. Zijn relaas kent veel nuances en inzichten.


Het echtpaar Sieny en Harry Cohen is afzonderlijk van elkaar geïnterviewd over hun herinneringen aan de liefde voor elkaar tijdens de oorlog. Sieny en Harry leerden elkaar kennen rondom de Hollandsche Schouwburg, waar Sieny in de crèche werkte en Harry bij de Joodsche Raad. Te midden van de grote spanningen en misère bloeide hun liefde op en zijn ze snel getrouwd voordat ze in onderduik gingen.

Freddie Oversteegen zat samen met haar zus Truus en Hannie Schaft in een gewapende verzetsgroep. Freddie heeft zwaar verzetswerk verricht waaronder meerdere liquidaties, terwijl ze nog een jonge meid was. In het interview gaat Freddie openhartig in op haar rol als jonge pubermeid in een verzetsgroep en het onderling vertrouwen, de verliefdheden, en de positie ten opzichte van de buitenwacht.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor