Memoria Histórica

Een beeldverhaal over de bittere erfenis van de Franco-dictatuur

9 april t/m 22 juni 2014

  • memoria histórica entreehal 4 20140410
  • memoria histórica entreehal 1 20140410
  • memoria histórica entreehal 2 20140410
 • Previous
 • Next

Radiointerview
Beluister hier een interview met Jehanne van Woerkom op radio Cidada van 7 mei 2014. Duur ca. 32 minuten.

Waarheid, gerechtigheid en genoegdoening
Tijdens de Franco-dictatuur in Spanje zijn vele tienduizenden burgers vermoord vanwege hun politieke of religieuze standpunten. Nabestaanden weten vaak tot op de dag van vandaag niet wat er met hun familieleden en geliefden is gebeurd en waar hun lichamen zijn. Elke donderdag demonstreren familieleden met de portretten van verloren geliefden op het Plaza Puerta del Sol in Madrid. Zij vragen om waarheid, gerechtigheid en genoegdoening. Kunstenares Jehanne van Woerkom maakte hierover het beeldverhaal Memoria Histórica, dat van 14 april tot en met 22 juni is te zien in Verzetsmuseum Amsterdam.

Franco
In Spanje woedde tussen 1936 en 1939 een bloedige burgeroorlog, in gang gezet door generaal Francisco Franco. Na de overwinning door Franco werd Spanje een dictatuur. De repressie jegens de verliezende republikeinen en hun familieleden ging door tot aan Franco’s dood in 1975.

Amnestiewet
De Spaanse regering staat onderzoek naar deze misdaden niet toe op basis van een amnestiewet uit 1977. Deze stelt dat leden van het Franco-regime niet vervolgd kunnen worden voor politieke misdaden begaan tijdens de burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur. Vanaf het jaar 2000 strijden organisaties voor onderzoek, rechtsherstel en herstel van ‘Memoria Histórica’, de historische herinnering. Het gaat de organisaties niet om wraak. Nabestaande Felisa Echegoyen: "We willen alleen gerechtigheid. We willen dat er duidelijk wordt wat er in die periode is gebeurd. Daar hebben slachtoffers recht op." 

Jehanne van Woerkom
Met Memoria Histórica vraagt Jehanne van Woerkom aandacht voor de bittere erfenis van de Franco-dictatuur: “Ik was aanwezig bij de wekelijkse rondgangen op het centrale plein van Madrid: het Plaza Puerta del Sol. Daar lopen elke donderdag familieleden met de portretten van hun verloren geliefden, net zoals de moeders van het Plaza de Mayo in Argentinië. Op zoek naar waarheid en gerechtigheid. Ik kijk, luister, vraag, registreer en doe een poging om het drama in beeld te brengen. De Spaanse aarde is één groot massagraf. De stilte daarover moet doorbroken worden.”

Verantwoording, Jehanne van Woerkom

Fotomontages Jehanne van Woerkom.
Zeven afbeeldingen; klik op de afbeelding of gebruik de pijlen rechtsboven.

  • memoria histórica j van woerkom 1 memoria histórica j van woerkom 1
  • memoria histórica j van woerkom 6 memoria histórica j van woerkom 6
  • memoria histórica j van woerkom 2 memoria histórica j van woerkom 2
  • memoria histórica j van woerkom 7 memoria histórica j van woerkom 7
  • memoria histórica j van woerkom 5 memoria histórica j van woerkom 5
  • memoria histórica j van woerkom 4 memoria histórica j van woerkom 4
  • memoria histórica j van woerkom 3 memoria histórica j van woerkom 3
 • Previous
 • Next

Zie ook persbericht.

FILM

Data: za 19 april, zo 27 april, zo 18 mei, za 14 juni. Aanvang 14.00 uur (ovb).
Nederlands ondertiteld.
Prijs: gratis voor museumbezoekers.


Filmvertoning in het kader van de expositie Memoria Histórica.

Titel: Los caminos de la memoria (2009, België/ Spanje/96 minuten)

Regie: José Luis Peñafuerte

Inhoud
Spanje, 1975. De dood van de dictator Franco, 40 jaar lang een repressief regime dat geleid heeft tot honderdduizenden slachtoffers: ballingschappen, wezen, gevangenen, gedeporteerden, en gemartelden. Vandaag, meer dan dertig jaar later, begint Spanje de sluier op te lichten van deze periode en voorziet gerechtigheid voor de slachtoffers van het franquisme. Voor de eerste keer weerspiegelt een film dit proces van erkenning en rouw, waardoor Spanje in vrede probeert te leven met haar vreselijk verleden.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor