75 jaar bevrijding: Wat draag jij 5 mei?

75 jaar vrijheid konden we dit jaar vanwege de corona niet gezamenlijk vieren op 5 mei. Om deze feestelijke dag niet zomaar voorbij te laten gaan, startten wij de actie #watdraagjij5mei op social media. Geïnspireerd op het Nationale Feestrok-initiatief uit 1945 van verzetsvrouw Mies Boissevain, riepen wij mensen op om online hun eigen bevrijdingsoutfit te delen en te vertellen waarom de outfit vrijheid symboliseert.

Ook vroegen wij om de foto’s, video’s en verhalen over de outfit te registeren op onze website. De inzenders ontvingen dan een uniek stempel en collectienummer. De outfits worden daarmee onderdeel van onze digitale collectie.

Tv-presentatrice Lisa Wade riep via haar social media op om in de voetsporen van Mies te treden: “Het lijkt mij zo mooi als ook wij iets aantrekken wat ons verbindt.” Ze bedacht samen met schrijfster Daan Rot De Launay een vrijheidsstrik die iedereen kan maken. Stylecoach Chiara Spruit gaf tips om op creatieve wijze oude kledingstukken opnieuw te gebruiken. Mbo-studenten van ROC mode-opleidingen toonden hun eigentijdse ontwerpen.

De oproep maakte veel los. Zelfs uit het buitenland kwamen foto’s en films van zeer uiteenlopende outfits binnen met ontroerende verhalen, beschrijvingen over symboliek, duurzaamheid, generatie-op-generatie-verbintenis en vrijheidsbeleving. Alle inzendingen zijn op onze website gepubliceerd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor