Dat dragen zij 5 mei

Josje Breukelaar

Ik was ruim 4 jaar toen de oorlog was afgelopen en kan dit mij nog wel herinneren. Mijn vader heb ik door de oorlog vlak na de bevrijding verloren door zijn werk bij de burger bescherming. Het maken en dragen van de bevrijdingsrok op 5 mei heeft daarom voor mij een speciale betekenis.

Hannelore Kuperus

Vrijheid voor mij van onschatbare waarde is. Ook omdat zoveel mensen op de wereld dit nog steeds niet hebben. Vrijheid om je mening te uiten, te houden van wie je maar wilt, je land te verlaten, onderwijs te genieten..... Mijn Opa is vlak na de oorlog toch nog gesneuveld terwijl hij gevangen genomen NSBers moest bewaken. En op dit moment voelt iedereen ook een beetje wat het is om een stuk vrijheid tijdelijk kwijt te raken. In deze rok zit zoveel symboliek, dat dit voor mij het ideale kledingstuk is om op 5 mei te dragen.

Ellen van Harten

Ik heb deze rok gemaakt van oude spijkerbroeken. De versleten gedeeltes heb ik weggeknipt en van de goede gedeeltes heb ik een grote lap gemaakt. Hiervan heb ik een rok gemaakt. Op de rok heb ik bloemen geborduurd o.a. In de kleuren rood-wit-blauw en oranje. Ook heb ik de datum 05-05-2020 geborduurd. Voor deze rok heb ik niets aangeschaft; alles had ik nog, zelfs de rits. Op a.s. 5 mei ga ik zeker deze rok dragen.

Rosella

Vrijheid gevierd moet worden. Wij trekken een oranje schort aan om samen een vrijheidslunch te maken. Het tafelkleed en de placemats zijn gemaakt van oude stukjes stof. Als eerbetoon aan de Nationale feestrok van Mies Boissevain.

Reina Frinks

10-05-1945 Geboren in een net bevrijd Nederland. Geïnspireerd door een bezoek aan het verzet museum nu in een eigen gemaakte "vrijheidsrok" vier ik mijn 75e verjaardag in een beperkte "vrijheid" van de corona crisis.

Willie Molendijk

Omdat we dit jaar extra, extra stil staan bij wat vrijheid betekent en dit moet door gegeven worden aan de volgende generatie die 67 jaar na de oorlog geboren is....En bij een bijzonder mooi feest hoort een mooie outfit. De vele data op de rokken zeggen iets over de vrijheid waarin we leven. En zéker ook in deze tijd van Coronacrisis merken we een heeeeel klein beetje wat het is om te leven met beperkte vrijheid in vredestijd. Intens dankbaar voor 75 jaar vrijheid en op de dag dat corona onder controle is en we dat mogen vieren trekken we hem ook aan! Ernaar kijken maakt mij al intens gelukkig en herleef ik de data die erop staan. Mooie herinneringen en ik kijk uit naar de volgende data die ik erbij mag schrijven: coronavirus onder controle! En wanneer we de rokken aan mogen om feest te vieren kan onze dag niet meer stuk!

Femke Burger

In deze gekke coronatijden ervaren we hoe kostbaar onze vrijheid eigenlijk is. Ik draag daarom 5 mei deze slinger gemaakt van dierbare stofjes. Een oud tafelkleed van mijn oma, de oude bloemetjes blouse van mijn beste vriend want vrijheid is iets om te vieren!

Hilda Haselberg

Ik draag dit 5 mei omdat Ruurlo 1 April 75 jaar was bevrijd. Aangezien we in deze Coronatijd niet mochten vieren heb ik een Bevrijdingsschort gemaakt met de tekst..."we meet again.... 75 jaar geleden werd dit gezongen en zelfs nu in Deze moeilijke tijd is dit nog van toepassing...zelfs in het Frans erop geborduurd geen spijt van het verleden en geen angst voor de toekomst

Eva

'Doen wat je leuk vindt is vrijheid. Leuk vinden wat je doet is geluk'. Het nadenken over een modern ontwerp van een bevrijdingsrok en als het dan uiteindelijk lukt om te maken wat ik in gedachten had vind ik zo leuk. De stofjes heb ik geknipt in de vorm van een tulp en in de kleuren van de Nederlandse vlag. De stofjes komen van: een jas waar mijn dochter uitgegroeid was, een te kleine jurk van mezelf met de herinnering aan mooie zomers en een kussentje wat mijn zoon als baby had. Naast dat dit item met veel plezier gemaakt is, is het door de stofjes ook een dierbaar stuk geworden.

Jessica Veerman

Ik draag op 5 mei de door mij zelf gemaakte bevrijdingsrok geïnspireerd op de origineel rok van Mies !ik was er zo door geïnspireerd na deze te hebben bewondert op de tentoonstelling mode op de bon en vond het feit dat wij al 75 jaar in vrede mogen leven wel een mooie gelegenheid om er ook een te maken ! Mijn rok heeft 2 kanten omdat ik zelf half Moluks ben vond ik dit mooi om er in te verwerken aangezien de Molukken na 70 jaar nog steeds geen erkende vrije staat kan zijn en ballingschap moeten bestaan , ook draag ik mijn rok op aan al die sterken vrouwen die Nederland zo te zeggen hebben opgebouwd en aan mijn dochters die naar ik hoop op mogen groeien als vrije sterken vrouwen !de verschillende lapjes stof die ik heb gebruikt komen van hun oude baby kleding waar Moeilijk afscheid van kon nemen of dierbaren lapjes Batik uit Indonesië en vintage lapjes die ik van dierbaren kreeg

redactie Tijdschrift Historische Kring Breukelen

We "dragen" deze Nationale Feestrok deze maand prominent op de cover van het tijdschrift van de Historische Kring Breukelen om zo de boodschap van Mies Boissevain via al onze leden uit te dragen.

Jolanda Bakker

Wij, mijn schoonzus en ik dragen toch samen op 5 mei de bevrijdingsrokken !Want vrijheid geef je door! Ook al gaat onze rit van Keep them Rolling op legervoertuigen dit jaar niet door ivm coronavirus

Chanel do Rosario

Diny Driehuizen

Ik draag dit 5 mei. Mijn schoonzus heeft deze rok gemaakt omdat we dit jaar mee zouden rijden met keep them Rolling bevrijdingsrit ! Helaas ivm corona virus gaat dat niet door.

Roxanne Meijer

Desiree Niekus

"Voor de gemeente organiseer en ben ik de ceremoniemeester bij dodenherdenking en met dit Nederlandse vlaggen jasje aan, voel ik mij verbonden."

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor