Wat dragen zij 5 mei (6)

Karin Troost - Kerkhof

Ik draag dit 5 mei omdat deze rok mijn persoonlijke levensverhaal vertelt. Over opgroeien in vrijheid, over vreugde en verdriet, over persoonlijke groei en over het in verbinding zijn met mensen. Over houden van mensen en van het leven in vrijheid. Een rok vol symboliek. Ik prijs mijzelf gelukkig
 

Joan Wagemakers-Rikhof

Dit is een hele cirkelrok, van katoen met opdruk in platbinding. Ik heb deze rok gemaakt en draag deze op 5 mei, omdat ik hiermee vier dat ik in vrijheid mag leven. De kleuren staan voor Nederland, een land waar mijn beide grootouders voor gestreden hebben. Mijn Ene oma hielp haar 5 broers onder te duiken en mijn andere zat in het verzet en hielp een man onderduiken waar ze later mee getrouwd is, mijn opa. Hiermee zeg ik dat ik trots op hen ben.

Jenny Wesselius

Mijn moeder heeft deze rok voor mij gemaakt. Ik ben gek op dino’s en vind het fijn dat ik in een land leef waar ik zelf mag kiezen wat ik draag.” Dit is een hele cirkelrok van tricot. Ik heb 2 zoons en 1 dochter. Voor haar wilde ik een rok maken. Ik dacht zelf aan een roze met bloemen, maar zij koos deze ‘jongensstof’. Tegelijkertijd draagt mijn zoon roze laarzen, zelf uitgezocht. Wat fijn dat dit kan in ons land. We gaan niet voor genderneutraal, maar voor kunnen kiezen wat je mooi vindt.

'Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moet je hard voor werken.’ Dit is een uitspraak van een 94-jarige Indische dame die mij altijd is bijgebleven. Voor mij is vrijheid dan ook dat ik kan gaan en staan waar ik wil. In beweging zijn. Letterlijk én figuurlijk. Naast 4 & 5 mei zijn er nog meer dagen in het jaar waarop ik herdenk en de vrijheid vier. Mijn vrijheidsrok is daarom gemaakt van batikstof.

Gretha Boels

Ik het heel belangrijk vindt om ieder jaar ruime aandacht te besteden aan het herdenken van vrede en vrijheid. Daarnaast kan ik met de rok mijn dankbaarheid tonen voor al het goede van de vrijheid waarin ik mag leven. Het is eveneens een eerbetoon aan mijn dierbaren en dorpsgenoten die in de tweede wereldoorlog Hebben gestreden en geleden voor volk en vaderland.

Manon Scheffer

Ondanks dat iedereen thuis moet blijven, ik toch samen de vrijheid wil vieren! Samen met dierbaren waar de verschillende stukjes stof voor staan; stof van mijn ouders, collega’s, vriendinnen, maar ook van het wiegje van mijn man en van kleding van mijn kinderen. Ik vind het een fijn idee dat een heleboel vrouwen ook hun best hebben gedaan op een feestrok en dat we dat ook samen hebben gedaan! Ik kan nu op 5 mei door heel Nederland allemaal mensen voor de geest halen die op eigen wijze, maar in gedachten samen de vrijheid vieren!

Ramonda Bercovitz

onze oma Lili op 8 mei 1945 bevrijd werd uit het Auschwitz subcamp Freudenthal in Tsjechië. Een textielfabriek waar zij met haar 2 zussen tewerk was gesteld. Dit tafellaken nam zij na de bevrijding mee terug naar haar lege ouderlijk huis in Baia Mare, Roemenië. Het tafellaken draag ik op de foto als rok. Dit tafellaken staat voor ons symbool voor de vrijheid en het bestaan dat wij nu hebben en het nageslacht dat wij voort kunnen brengen.

Judith Adriaanse

ik de vrijheid wil vieren, gemaakt in een rok met stukjes van de Zeeuwse dracht rokken van mijn oma. Ookal is in deze tijd van Corona is de vrijheid beperkt, maar toch willen we dit vieren samen met mijn kinderen. We hopen nog vele jaren vrijheid te mogen vieren.

Malinda Bruyns

de Vrijheid gevierd moet worden en wij echt nooit mogen vergeten dat onze voorouders ruim 5 jaar hun vrijheid kwijt waren. Nu in deze Corona periode ondervinden wij weer hoe belangrijk en gewoon vrijheid voor ons is

Janny de Roo-Brouwer

Ik maakte deze rok voor een expositie in Galerie Kunst op Vijf in Coevorden. Helaas, door het Coronavirus kan deze expositie niet bekeken worden. Zelf kan ik het niet dragen omdat het maatje 36 is, maar onze etalagedame "Truus" is er wel in te bewonderen, na de crisis.

Jolinda Puister- van Dijk

Ik draag deze bevrijdingsrok die als basis bestaat uit een jeansrokje, aangevuld met een strook van mijn trouwjurk (1988) en kanten bloemetjes van mijn moeders trouwjurk (1965) om de vrijheid te vieren. Vrijheid voor je dromen, vrijheid in het leven, je vrij te kunnen bewegen.

vandenbulcke yara

Ik ben een Belgische die nu enkele jaren in NL woont. Ook Belgie is bevrijd na de 2de wereldoorlog. Dit was wel in september 1944 (Menen7 september) Mijn grootouders vertelden af en toe iets erover... Maar niet veel. De rok heb ik gemaakt van lapjes stof in themas die bij mij passen, maar ook in de gedachte aan de mensen die zijn omgekomen. Die zijn gestorven voor onze vrijheid.

Kirsten Suijkerbuijk

Ik maakte een bevrijdingsrok maar kan de registratie niet meer terug vinden 20200429105415. Aangezien deze lichte stof bevat een foto's, besloot ik een schort erbij te maken. Deze is zo mogelijk nog leuker dan de rok dus wil ik deze ook registreren. Gemaakt van gekregen lapjes en lint van mijn oma.

Lidewij Nicolai

Vrijheid is een groot goed, maar leek zo lang al bijna vanzelfsprekend. Nu blijkt hoeveel deze vrijheid waard is, nu we ineens allemaal thuis zitten. Samen met alle anderen deze bevrijdingsrok maken vond ik niet alleen mooi om de 75 jaar vrijheid te vieren, maar ook omdat we hiermee samen de verbinding vonden, ook al was het dan op afstand.

Erika

ik lang getwijfeld heb of ik een feestrok zou maken. Dat is niet mijn stijl, en ik zou het niet dragen. Eigenlijk heb ik genoeg kleding, en genoeg hebben is ook vrijheid. Dus heb ik kleding uit mijn kast gekozen, met vogels erop om de vrijheid te symboliseren. Een zelfgemaakte blouse en rok (met zakken, die geven ook vrijheid). Morgen ga ik werken aan een op de feestrok geïnspireerd project: patchwork vlaggetjes met borduurwerk. Zo kan ik in de traditie van de feestrok iets maken wat ik ook echt ga gebruiken.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor