hongertransport met De Anjo

 
GEZOCHT: kinderen van het Amsterdamse hongertransport met De Anjo dat op 16 maart 1945 strandde in Enkhuizen. 
 
Wie zijn de kinderen van De Anjo? 
Op 15 maart 1945 vertrekt vanaf de De Ruyterkade in Amsterdam een transport van vier schepen richting Lemmer. Aan boord zijn kinderen die vanwege de Hongerwinter niet thuis kunnen blijven en naar Friesland gaan om aan te sterken. 
Een van deze schepen, de tjalk De Anjo heeft een bijzondere lading: bijna honderd zuigelingen. Het konvooi strandt op 16 maart 1945 in dichte mist in Enkhuizen. Eén kindje is dan al overleden. De Enkhuizer huisarts ziet de erbarmelijke situatie waarin de kinderen zich bevinden. Hij realiseert zich dat het niet bij één dode blijft als de kinderen op het schip moeten overnachten. De stadsomroeper trekt de stad om de bevolking op te roepen om voor één nacht een baby op te vangen. Aan deze oproep wordt massaal gehoor gegeven. De volgende dag besluiten de Enkhuizer pleeggezinnen de kinderen niet verder te laten reizen. De thuishaaldertjes, het West-Friese woord voor pleegkind, blijven bij hun pleeggezinnen tot het einde van de oorlog en soms langer. 

Voorstelling De Thuishaaldertjes
In Enkhuizen is een theatervoorstelling in voorbereiding die dit bijzondere kindertransport als uitgangspunt neemt (zie http://www.thuishaaldertjes.nl/). Het productieteam is nu op zoek naar de echte verhalen achter De Thuishaaldertjes. Wie waren deze kinderen van De Anjo, waar zijn ze gebleven en hoe is het hen vergaan? 
 
Van een aantal kinderen is bekend dat zij in Enkhuizen zijn gebleven en door hun pleegouders zijn geadopteerd. Anderen gingen na de oorlog terug naar hun eigen ouders en hielden contact met het pleeggezin. In veel gevallen zijn de banden volledig verbroken en is het maar de vraag of de kinderen zelf ooit hebben geweten dat ze als baby in Enkhuizen zijn opgevangen. 
 
Bent of kent u iemand die als baby aan boord was van de Anjo? We komen graag met u in contact via
 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor