Nach Holland

Van 1 februari t/m 19 mei 2019

  • soldaat met fotocamera 600 430
  • nach holland titel_600
  • Duitsers camera 600
  • beschadigde stad 600
  • Arnhem_600
  • meisje fiets Duitse soldaten_600
  • dode Ned soldaat mei 40
 • Previous
 • Next

De meidagen van 1940 door Duitse ogen

De Duitse veldtocht in beeld
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. De weerstand van het Nederlandse leger is groter dan verwacht. Daarom wordt op 14 mei Rotterdam gebombardeerd. De volgende dag geeft Nederland zich over. In Nederland zijn vrijwel geen foto’s gemaakt van de korte vijfdaagse oorlog. Maar Duitse soldaten maken duizenden foto’s van de veldtocht door Nederland.

Onderzoeker Gerard Groeneveld spoorde honderden foto’s op in fotoalbums.

Gerard Groeneveld vertelt over enkele foto's uit de tentoonstelling:
 


Unieke foto's...
De tentoonstelling Nach Holland toont ruim 150 van deze foto’s, die deels nooit eerder zijn gepubliceerd. Ze geven een uniek inkijkje in de vijf oorlogsdagen van 1940.

EenVandaag maakte een reportage over de tentoonstelling.

‘Met onze camera’s kunnen we geen oorlog voeren, maar we kunnen die wel in dienst van de oorlogsvoering stellen (…)’
In het Duitse tijdschrift Photofreund, 1940

... voor het thuisfront
Amateurfotografie is in Duitsland al voor de oorlog erg populair en de Wehrmacht moedigt fotografie aan om het thuisfront te informeren. De Duitse soldaten fotograferen hun dagelijkse beslommeringen en zichzelf in stoere poses, maar ook krijgsgevangenen, vernielingen, contact met Nederlandse burgers en de gevechten.

‘…het is voor ons moeilijk voorstelbaar, dat dit allemaal het land van de vijand zou moeten zijn.’
Oorlogsverslaggever Leo Leixner

...met citaten en fotoalbums
Er zijn verrassende foto’s van Duitse troepen die te paard en te fiets Nederland binnentrekken en Duitse soldaten die vrolijk op de foto staan met Nederlandse krijgsgevangenen. Maar ook gesneuvelde Nederlandse militairen, Duitse oorlogsgraven en het bombardement op Rotterdam zijn vastgelegd. De foto’s worden getoond naast citaten van Duitse militairen en hun fotoalbums. Dit geeft een bijzonder beeld van de meidagen van 1940 door Duitse ogen.

‘Verschrikt staren wij in de woedende vlammenzee. Voor de eerste keer beleven wij het vernietigende geweld van een bomaanval.’
Duitse officier Kurt Meyer

De foto’s in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van Gerard Groeneveld. De inhoud is gebaseerd op het boek Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen van Gerard Groeneveld dat in 2018 is verschenen.

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor