Prikkeldraad

20 december 2012 t/m 21 april 2013

De tentoonstelling Prikkeldraad gaat over Nederlandse voormalig dienstplichtige militairen die in 1943 werden opgeroepen terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. Het veelal verzwegen verhaal van de ex-militairen die gehoor gaven aan deze oproep staat centraal.

Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen. Op 15 mei capituleerde Nederland. In juni mochten Nederlandse krijgsgevangenen terugkeren naar huis. Tot het voorjaar van 1943: eind april 1943 maakten de Duitsers bekend dat voormalig dienstplichtige militairen van het Nederlandse leger opnieuw krijgsgevangen zouden worden gemaakt.

De ex-militairen stonden voor de keuze zich te melden of onder te duiken. Van de ongeveer 240.000 ex-militairen die werden opgeroepen, kwamen uiteindelijk ongeveer 11.000 in krijgsgevangenschap terecht. Zij werden overgebracht naar kampen in Duitsland en Polen. Bij terugkeer in Nederland werd deze groep bepaald niet met open armen ontvangen. Ze hadden zich toch gemeld en gewerkt voor de vijand? Ex-krijgsgevangenen hebben daarom zelden of nooit meer over die tijd gesproken.

In de tentoonstelling, een productie van Muzee Scheveningen, staan de ervaringen centraal van twee voormalig krijgsgevangenen: Bob Entrop sr. en Joop Mulder. Zij schreven hierover het boek ‘Prikkeldraad’, dat in 1946 verscheen.

In de expositie zijn ook interviewfragmenten te zien van andere ex-militairen die in Duitse krijgsgevangenschap zijn geweest. Zij vertellen over hun motieven en ervaringen.

BOEK
Tijdens de tentoonstelling Prikkeldraad, kunt u bij het Verzetsmuseum intekenen op het boek 'Prikkedraad'. Samen met zijn mede ex-gevangene Joh. Mulder heeft Bob Entrop in 1946 het boek over deze periode geschreven. Hij heeft daarna evenals zijn meeste lotgenoten nooit meer over die periode gesproken.

Prijs boek: € 70,00
Als er tien mensen hebben ingeschreven zullen er tien exemplaren worden gedrukt.
www.solfilmproducties.nl


FILM
De integrale versie van Prikkeldraad (58 min.) is – ook gratis voor museumbezoekers -  te zien op zo 30 december, za 5 januari, wo 20 februari in de gehoorzaal van het museum. Aanvang 15.00 uur.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor