Prikkeldraad

20 december 2012 t/m 21 april 2013

De tentoonstelling Prikkeldraad gaat over Nederlandse voormalig dienstplichtige militairen die in 1943 werden opgeroepen terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. Het veelal verzwegen verhaal van de ex-militairen die gehoor gaven aan deze oproep staat centraal.

Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen. Op 15 mei capituleerde Nederland. In juni mochten Nederlandse krijgsgevangenen terugkeren naar huis. Tot het voorjaar van 1943: eind april 1943 maakten de Duitsers bekend dat voormalig dienstplichtige militairen van het Nederlandse leger opnieuw krijgsgevangen zouden worden gemaakt.

De ex-militairen stonden voor de keuze zich te melden of onder te duiken. Van de ongeveer 240.000 ex-militairen die werden opgeroepen, kwamen uiteindelijk ongeveer 11.000 in krijgsgevangenschap terecht. Zij werden overgebracht naar kampen in Duitsland en Polen. Bij terugkeer in Nederland werd deze groep bepaald niet met open armen ontvangen. Ze hadden zich toch gemeld en gewerkt voor de vijand? Ex-krijgsgevangenen hebben daarom zelden of nooit meer over die tijd gesproken.

In de tentoonstelling, een productie van Muzee Scheveningen, staan de ervaringen centraal van twee voormalig krijgsgevangenen: Bob Entrop sr. en Joop Mulder. Zij schreven hierover het boek ‘Prikkeldraad’, dat in 1946 verscheen.

In de expositie zijn ook interviewfragmenten te zien van andere ex-militairen die in Duitse krijgsgevangenschap zijn geweest. Zij vertellen over hun motieven en ervaringen.

BOEK
Tijdens de tentoonstelling Prikkeldraad, kunt u bij het Verzetsmuseum intekenen op het boek 'Prikkedraad'. Samen met zijn mede ex-gevangene Joh. Mulder heeft Bob Entrop in 1946 het boek over deze periode geschreven. Hij heeft daarna evenals zijn meeste lotgenoten nooit meer over die periode gesproken.

Prijs boek: € 70,00
Als er tien mensen hebben ingeschreven zullen er tien exemplaren worden gedrukt.
www.solfilmproducties.nl


FILM
De integrale versie van Prikkeldraad (58 min.) is – ook gratis voor museumbezoekers -  te zien op zo 30 december, za 5 januari, wo 20 februari in de gehoorzaal van het museum. Aanvang 15.00 uur.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor