PROTESTEER! Actieposters vanaf 1965

16 oktober 2008 t/m 29 maart 2009
Een beeld van spraakmakende maatschappelijke kwesties uit de afgelopen veertig jaar aan de hand van affiches en filmpjes.

U snuffelt door de posters die hangen in een kledingzaak, ontworpen door leerlingen van het Media College Amsterdam. U kunt de posterdatabase raadplegen, een digitale poster ontwerpen en op de wand projecteren, en digitale posterspelletjes spelen om uw kennis te testen. En dat terwijl er oude en minder oude protestsongs klinken.
Protesteer! is een beleving.

Uitzendingen
Parool tv
Nosjournaalop3

Geschiedenis TV
Voor Protesteer! heeft /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de publieke omroep, filmpjes gemaakt over protestbewegingen. Deze zijn in de expositie te zien. Dossiers en films over deze en aanverwante thema's zijn te zien op www.omroep.nl/geschiedenis


Hoe was het ook weer?
Alle commotie rond Duyvendak gevolgd en nieuwsgierig geworden naar hoe het er ook al weer aan toeging destijds? Behoefte aan verwerking van uw actieverleden? Zin om uw kinderen eens iets te vertellen over die roerige tijd?

Protest tegen...
Het museum geeft in de tentoonstelling Protesteer! Actieposters vanaf 1965 een beeld van spraakmakende maatschappelijke kwesties uit de afgelopen veertig jaar: ‘Baas in eigen buik’, ‘Help de kernwapens de wereld uit’, ‘Geen woning geen kroning’. Wie protesteerde er ook alweer? En waartegen werd eigenlijk geprotesteerd? En hoe?

Posters en historische filmpjes
Aan de hand van affiches en filmpjes wordt een beeld getoond van de tijd waarin buitenparlementaire en zelfs illegale acties bon ton waren onder maatschappelijk bevlogen jongeren. De bezoeker waant zich in de sfeer van toen en krijgt een beeld van Nederlanders als wereldverbeteraars.
De thema’s zijn:
- Oorlog en Vrede
- Emancipatie
- Antiracisme en Antifascisme
- Kraken en Wonen
- Milieu en Dieren
- Internationale solidariteit
- Tweede Wereldoorlog


Media College Amsterdam
Protesteer! is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met het Media College Amsterdam. De tentoonstelling is gemaakt door jongeren van zestien tot twintig jaar die zich hebben verdiept in en verbaasd over voorbije jaren van felle en ludieke acties.
Bezoekers kunnen digitaal hun eigen affiche maken en in computerspelletjes hun kennis van de affiches testen.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de publieke omroep, het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en creatief bureau Zwaar Water.

Protesteer! is financieel mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Democratie en Media, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, K.F. Hein Fonds, Kattendijke Drucker Stichting, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds en VSB Fonds.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor