PROTESTEER! Actieposters vanaf 1965

16 oktober 2008 t/m 29 maart 2009
Een beeld van spraakmakende maatschappelijke kwesties uit de afgelopen veertig jaar aan de hand van affiches en filmpjes.

U snuffelt door de posters die hangen in een kledingzaak, ontworpen door leerlingen van het Media College Amsterdam. U kunt de posterdatabase raadplegen, een digitale poster ontwerpen en op de wand projecteren, en digitale posterspelletjes spelen om uw kennis te testen. En dat terwijl er oude en minder oude protestsongs klinken.
Protesteer! is een beleving.

Uitzendingen
Parool tv
Nosjournaalop3

Geschiedenis TV
Voor Protesteer! heeft /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de publieke omroep, filmpjes gemaakt over protestbewegingen. Deze zijn in de expositie te zien. Dossiers en films over deze en aanverwante thema's zijn te zien op www.omroep.nl/geschiedenis


Hoe was het ook weer?
Alle commotie rond Duyvendak gevolgd en nieuwsgierig geworden naar hoe het er ook al weer aan toeging destijds? Behoefte aan verwerking van uw actieverleden? Zin om uw kinderen eens iets te vertellen over die roerige tijd?

Protest tegen...
Het museum geeft in de tentoonstelling Protesteer! Actieposters vanaf 1965 een beeld van spraakmakende maatschappelijke kwesties uit de afgelopen veertig jaar: ‘Baas in eigen buik’, ‘Help de kernwapens de wereld uit’, ‘Geen woning geen kroning’. Wie protesteerde er ook alweer? En waartegen werd eigenlijk geprotesteerd? En hoe?

Posters en historische filmpjes
Aan de hand van affiches en filmpjes wordt een beeld getoond van de tijd waarin buitenparlementaire en zelfs illegale acties bon ton waren onder maatschappelijk bevlogen jongeren. De bezoeker waant zich in de sfeer van toen en krijgt een beeld van Nederlanders als wereldverbeteraars.
De thema’s zijn:
- Oorlog en Vrede
- Emancipatie
- Antiracisme en Antifascisme
- Kraken en Wonen
- Milieu en Dieren
- Internationale solidariteit
- Tweede Wereldoorlog


Media College Amsterdam
Protesteer! is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met het Media College Amsterdam. De tentoonstelling is gemaakt door jongeren van zestien tot twintig jaar die zich hebben verdiept in en verbaasd over voorbije jaren van felle en ludieke acties.
Bezoekers kunnen digitaal hun eigen affiche maken en in computerspelletjes hun kennis van de affiches testen.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de publieke omroep, het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en creatief bureau Zwaar Water.

Protesteer! is financieel mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Democratie en Media, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, K.F. Hein Fonds, Kattendijke Drucker Stichting, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds en VSB Fonds.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor