SREBRENICA-POTOCARI. Een beeldverslag in fotomontages door Jehanne van Woerkom.

In de expositie Srebrenica-Potocari geeft de kustenares Jehanne van Woerkom met  fotomontages een beeld van de massa-begrafenissen van slachtoffers van de val van de enclave Srebrenica op 11 juli 1995.
Aanleiding voor de expostie is de tiende herdenking van de massamoord in Srebrenica, die plaatsvond vijftig jaar nadat in 1945 de Verenigde Naties werden opgericht om oorlog te voorkomen.

Geopend voor publiek: 2 juli - 22 augustus 2010.

SREBRENICA-POTOCARI is een expositie in over de nasleep van het Srebrenica-drama. De door de Verenigde Naties tot  ''veilig gebied' verklaarde Bosnische enclave Srebrenica werd in 1995 door Nederlandse militairen beschermd. Na de val op 11 juli 1995 van de enclave door Servisch geweld, werden 8.000-10.000 mensen – mannen en enkele vrouwen –  als vermist geregistreerd. In 2010 zijn Inmiddels ongeveer 4.000 van hen in massagraven gevonden, geïdentificeerd en herbegraven op de begraafplaats Potocari bij Srebrenica. Duizenden lichamen zijn nog niet gevonden of geïdentificeerd.

Jehanne van Woerkom: “Nederland was ook uit mijn naam aanwezig in Srebrenica. Ervan weten verplicht: ik vind mezelf medeverantwoordelijk! Maar wat kan ik doen? Het minste is: getuigenis afleggen van het drama van de doden en van de overlevenden... erbij zijn als op het grafveld van Potocari tegenover de voormalige Dutchbat-basis jaarlijks op 11 juli de tienduizenden nabestaanden hun doden begraven, hun vader, hun man, hun kind. Het verdriet is peilloos, stil en wanhopig. Met schaamte richt ik mijn lens op dit gebeuren dat afgesloten lijkt van de rest van de wereld, en waarvan ik voor even deelgenoot ben. Wat zich hier jaar na jaar afspeelt, de nasleep van dit drama moet gezien en geweten worden! Beelden zeggen soms zoveel meer dan woorden...

Hun verhaal, mijn verhaal, het verhaal van de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog en van de nasleep daarvan. Het gaat ons allen aan.

Jehanne van Woerkom maakte ook het mobiele monument, dat jaarlijks op 11 juli wordt opgezet in Den Haag voor de nationale Srebrenica-herdenking.

 

Of bekijk hieronder enkele fotomontages van Jehanne van Woerkom van begrafenissen in Potocari van slachtoffers van de Srebrenica-genocide in juli 1995.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor