Vreemd is anders heel gewoon

Half februari - half april 2001.
Een unieke reizende tentoonstelling over vooroordelen, discriminatie, vreemdelingenhaat en het zondebokverschijnsel.

Paneel op tentoonstellingVreemd is anders heel gewoon.
Van half februari tot half april 2001 wil het Verzetsmuseum voor kinderen van 10 tot 13 jaar het project Vreemd is anders heel gewoon realiseren. Het is geen tentoonstelling in de traditionele zin van het woord.

Het betreft een educatief spelencircuit met acht modulen die worden opgebouwd als een klein dorpje. Na een introductie op school, bezoeken de kinderen het spelencircuit aan de hand van een ‘wegwijzer’. Zelf ontdekken, spelend leren en eigen meningen vormen, staan daarbij centraal.

Kinderen aan het puzzelen op de expositieInhoud van het project
Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: cultuurverschillen, waarom mensen vluchten, de geschiedenis van oorlog en vrede, en artikel 1 van de grondwet. Op een creatieve wijze worden de kinderen in het dorpje uitgedaagd om antwoorden te vinden, meningen te geven en oplossingen te zoeken rond de verschillende thema’s. Daartoe bevat het circuit tal van aantrekkelijke opdrachten en spelvormen zoals een stoerheidstest, een wereldwijd gewoon-vreemdpuzzel, het ontstempelspel, piekerpoppen en zondebokken en een serie diacollages over discriminatie en wat je ertegen kunt doen.

Voor bezoekers tussen 10 en 14 jaar is er een ‘wegwijzer’ beschikbaar in de vorm van een boekje. Deze wegwijzer is een gids bij het uitvoeren van de opdrachten en kan gebruikt worden om ‘onderweg’ aantekeningen te maken, ontdekkingen en meningen te noteren.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor