Foto-expositie 'Weerstanders'. Verzet in België 1940-1945

6 juni t/m 14 september 2008
Hedendaagse portretten van Belgische verzetsmensen in combinatie met historische foto’s en persoonlijke verhalen van deze zogenaamde ‘weerstanders’.

Wat weten Nederlanders eigenlijk van het verzet in België tijdens de Tweede Wereldoorlog? Weinig tot niets. Het Verzetsmuseum Amsterdam exposeert deze zomer voor het eerst in Europa een in New York samengestelde fototentoonstelling over dit onderwerp. Hedendaagse portretten van Belgische verzetsmensen, gemaakt door de Franse fotograaf Jean-Marc Gourdon, gecombineerd met historische foto’s en persoonlijke verhalen van deze zogenaamde ‘weerstanders’. Publiek is dagelijks welkom van 6 juni tot en met 14 september 2008.

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers niet alleen Nederland binnen, maar ook België. De Belgen, bij wie de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen ligt, nemen een minder afwachtende houding aan dan de Nederlanders. Belgische militairen zetten de strijd ondergronds voort in een gewapende verzetsgroep. Ook de illegale pers en de hulp aan ontsnapte krijgsgevangenen en neergeschoten geallieerde piloten komen snel op gang.

Verschillende initiatieven groeien in de loop van de oorlog uit tot goed georganiseerde verzetbewegingen. Tot de belangrijkste organisaties behoren de spionagegroep Groupe G, de ontsnappingslijn Comète en het Joods Verdedigingscomité, dat onder meer vierduizend joodse kinderen heeft gered. Uniek in Europa is de overval gepleegd door drie studenten op een jodentransport naar Auschwitz.

De tentoonstelling is samengesteld door dr. Anne Griffin, wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan The Cooper Union in New York, en door het Verzetsmuseum aangepast voor het Nederlandse publiek.

Voer tekst in

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor