Foto-expositie 'Weerstanders'. Verzet in België 1940-1945

6 juni t/m 14 september 2008
Hedendaagse portretten van Belgische verzetsmensen in combinatie met historische foto’s en persoonlijke verhalen van deze zogenaamde ‘weerstanders’.

Wat weten Nederlanders eigenlijk van het verzet in België tijdens de Tweede Wereldoorlog? Weinig tot niets. Het Verzetsmuseum Amsterdam exposeert deze zomer voor het eerst in Europa een in New York samengestelde fototentoonstelling over dit onderwerp. Hedendaagse portretten van Belgische verzetsmensen, gemaakt door de Franse fotograaf Jean-Marc Gourdon, gecombineerd met historische foto’s en persoonlijke verhalen van deze zogenaamde ‘weerstanders’. Publiek is dagelijks welkom van 6 juni tot en met 14 september 2008.

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers niet alleen Nederland binnen, maar ook België. De Belgen, bij wie de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen ligt, nemen een minder afwachtende houding aan dan de Nederlanders. Belgische militairen zetten de strijd ondergronds voort in een gewapende verzetsgroep. Ook de illegale pers en de hulp aan ontsnapte krijgsgevangenen en neergeschoten geallieerde piloten komen snel op gang.

Verschillende initiatieven groeien in de loop van de oorlog uit tot goed georganiseerde verzetbewegingen. Tot de belangrijkste organisaties behoren de spionagegroep Groupe G, de ontsnappingslijn Comète en het Joods Verdedigingscomité, dat onder meer vierduizend joodse kinderen heeft gered. Uniek in Europa is de overval gepleegd door drie studenten op een jodentransport naar Auschwitz.

De tentoonstelling is samengesteld door dr. Anne Griffin, wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan The Cooper Union in New York, en door het Verzetsmuseum aangepast voor het Nederlandse publiek.

Voer tekst in

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor