World War Two Today. Fotografie van Roger Cremers

22 april 2016 t/m 25 september 2016

Herdenking en belevenis, herinnering en vermaak
Jongere generaties zoeken overal in Europa naar nieuwe manieren om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Daarbij vervaagt de grens tussen herdenking en belevenis, tussen herinnering en vermaak. De Nederlandse fotograaf Roger Cremers merkte deze ontwikkelingen op en begon ze vast te leggen. Zijn foto’s maakten veel los, ook internationaal. Verzetsmuseum Amsterdam organiseert voor het eerst in Nederland een solotentoonstelling met het werk van World Press Photo-winnaar Roger Cremers. 

Nieuwe manieren om te gedenken
Hoe verder de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, des te intensiever lijkt hij te worden beleefd. Overal in Europa zoeken mensen naar nieuwe manieren om de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Herdenken verandert met de tijd; het wordt zowel abstracter als persoonlijker. Om dit fenomeen vast te leggen trekt Cremers sinds 2008 door heel Europa en fotografeert hij onder meer re-enactments, groepstoerisme naar voormalige concentratiekampen en opgravingen van slachtoffers van de slag om Stalingrad.
 

13 foto's - klik op foto of op de pijlen rechtsboven

Ontheiliging?
De fotoserie van Cremers werd deels geëxposeerd in het prestigieuze Palazzo Strozzi in Florence en Sunday Times Magazine beschreef lovend hoe Cremers de ‘soms ongemakkelijke aanwezigheid’ van toeristen in Auschwitz had vastgelegd. Arnon Grunberg schreef over de foto’s: ‘De spanning die in vrijwel alle foto’s van Cremers te vinden is, is de spanning tussen de sacrale plek en de bezoekers van de plek die (ongewild) aan ontheiliging doen, zodat de kijker telkens weer in tweestrijd verkeert: kijkt hij naar een sacrale plek of kijkt hij naar de ontheiliging ervan?’ 

Roger Cremers
Roger Cremers (1972) won in 2009 de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment’ van de World Press Photo met zijn reeks over toerisme in Auschwitz, en onlangs won hij de derde prijs in de categorie ‘Buitenland: nieuws (serie)’ van de Zilveren Camera 2015 voor zijn fotoreeks ‘Straten na Bataclan’, over de aanslagen in Parijs in november 2015.

Artikel in The Creators Project: Massatoerisme in het concentratiekamp >
Emmie Giesbergen — apr. 22 2016 

Radio-interview programma Nooit Meer Slapen (VPRO - 21 april 2016) 
Open Kaart: Roger Cremers>

  • ww2today 11
  • ww2today 8
  • ww2today 10
  • ww2today 12
  • ww2today 13
  • ww2today 9
  • ww2today 4
  • ww2today 1
  • ww2today 7
  • ww2today 2
  • ww2today 6
  • ww2today 3
  • ww2today 5
 • Previous
 • Next

World War Two Today is een tentoonstelling van Verzetsmuseum Amsterdam en Artes in Media. Het bijbehorende boek verschijnt bij Uitgeverij Lecturis en bevat een essay van Arnon Grunberg. De tentoonstelling en het boek zijn mede mogelijk gemaakt door: vfonds, Stichting Democratie en Media, The Art of Impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Fonds Anna Cornelis, Mondriaan Fonds. 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor