Het Zwaard van Mussert 

Tentoonstelling in de entreehal van het museum van 21 april (Museumweekend) tot 27 mei 2001. Bezoekers moesten raden of de verhalen bij de voorwerpen en documenten waar zijn of niet.
Onderaan deze pagina ziet u de uitkomst: waar of niet waar?


Canadees biscuitCanadees biscuit
Deze biscuit is al 56 jaar oud. Het is een van de Canadese koekjes uit een groot blik. Deze blikken werden eind ’44 en begin ’45 uit vliegtuigen van de geallieerden gedropt. Dit werd gedaan om de ergste honger van de mensen in West-Nederland te stillen.
Zakdoek Soldaat van OranjeZakdoek Soldaat van Oranje
Dit is de zakdoek van Erik Hazelhoff Roelfzema, die bekend is van zijn later verfilmde boek ‘Soldaat van Oranje’. Na zijn spannende ontsnapping uit bezet Nederland naar Engeland werd Erik piloot. Hij vloog naar Duitsland om daar bommen uit te gooien. Dit doekje had hij dan in zijn zak. Mocht hij worden neergeschoten en in Russische handen vallen, dan zouden de Russen weten dat hij een bondgenoot was.
Wc-papier van Koningin WilhelminaWc-papier van Koningin Wilhelmina
Zoals alle ‘Engelandvaarders’ werd ook Erik Hazelhoff Roelfzema ontvangen door Koningin Wilhelmina. Daar hing op het toilet echt wc-papier en ernaast stond een hele voorraad. In het huis waar hij verbleef moest Hazelhoff Roelfzema het doen met oude kranten. Hij pikte een paar rollen mee. Een van die rollen bewaarde hij als souvenir.

Decodeermachine

Decodeermachine
Spionagegroepen in Nederland hadden contact met de regering in Londen. Ze gaven (meestal via illegale zenders) berichten door over de militaire situatie. Voor die berichten werden geheime codes gebruikt. Als de Duitsers het zendsignaal opvingen begrepen ze er niets van. Alleen de Geheime Dienst in Londen had de ‘sleutel’ om de code te ontcijferen. Het decoderen was ingewikkeld en tijdrovend. Daarom werd deze decodeermachine gefabriceerd. Hiermee kon de zogenaamde ‘Hillbilly-code’ razendsnel in gewone schrijftaal worden omgezet.


HondenvorderingHondenvordering
Amsterdam Behalve fietsen hebben de Duitsers ook honden gevorderd. Ze werden gebruikt om voor de Duitse troepen uit te lopen in gebieden waar landmijnen lagen. Alle hondenbezitters moesten zich melden met hun hond. Alleen de grote honden werden in beslag genomen, want er was een zeker gewicht nodig om de mijnen tot ontploffing te brengen.Zilverpapier ter verstoring van de Duitse radar.Zilverpapier
Deze dunne strookjes zilverpapier werden met duizenden tegelijk uit vliegtuigen van de geallieerden gegooid om de Duitse radar te verstoren. Met de straling van de radar probeerden de Duitsers de positie van de geallieerde bommenwerpers te bepalen.
Dokterstas van verloskundige verzetsstrijdsterDokterstas
Deze dokterstas was van een verloskundige die actief was in het verzet. Artsen en verloskundigen hadden in de oorlog vrijstelling om na spertijd over straat te gaan. De verloskundige gebruikte de tas als dekmantel om na spertijd verzetswerk te verrichten en om illegaal distributiebonnen en illegale krantjes te vervoeren.
Sigarettendoosje van de communistische agent Daan Goolooze.Waardevolle sigaretten
Dit sigarettendoosje bevat zelfgedraaide sigaretten. In een van die sigaretten is een klein papiertje verstopt. Het doosje was van de communistische geheim agent Daan Goulooze. Hij gebruikte onder andere sigaretten om geheime codeboodschappen door te geven. Hij presenteerde de sigaret met boodschap onopvallend aan een contactpersoon. Wanneer er gevaar dreigde kon de sigaret worden opgerookt of de boodschap kon opgegeten worden. Het papier verteert snel, dus wanneer de maag werd leeggepompt was de codeboodschap allang verdwenen.

SchijvenIllegaal telefoneren
Deze schijven zijn gebruikt voor de aanleg van een illegaal telefoonnetwerk. PTT-medewerkers hebben dit netwerk - buiten het normale telefoonnetwerk om - gemaakt door extra kabels aan te leggen en deze aan elkaar te lassen. Het netwerk werd gebruikt voor communicatie tussen verschillende verzetsgroepen. Tussen de schijven zat een metalen buis waar de telefoonkabel omheen was gerold.


Man verzendt illegaal morsesignalen (film)Morse op tv
Dit filmpje is gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Het laat zien hoe een man illegaal een boodschap in morsesignalen verzendt. Vanwege de grote risico’s is het zeer opmerkelijk dat iemand zich tijdens het illegale werk liet filmen. Het filmpje duurt ongeveer anderhalve minuut.Lekstop voor het stoppen van lekken in pannen.Lekstop
Dit dingetje is een lekstop. De schaarste was groot in de oorlogsjaren. Pannen met gaten konden hiermee worden gerepareerd. Lekstoppen waren in de winkel te koop. Je schroefde de twee schijfjes - met tussenlaagjes van asbest - aan elkaar vast, aan weerszijden van het gat. De pan kon dan weer worden gebruikt. Dat asbest schadelijk is voor de gezondheid werd pas veel later bekend.


WAAR OF NIET WAAR?

De ware verhalen bij de objecten uit de tentoonstelling Het Zwaard van Mussert.


Biscuit

Dit verhaal is waar.

Zakdoek van Soldaat van Oranje
Dit verhaal is waar.

Wc-papier van Wilhelmina
Dit verhaal is niet waar. Het wc-papier komt wel uit de oorlogstijd, maar het is niet van Wilhelmina geweest. Het is afkomstig uit een voorraad van een boer.

Decodeermachine
Dit verhaal is niet waar. Het is een Tachotype. Een Tachotype is een stenografeermachine die hele woorddelen tegelijk typt. Dit apparaat was voor vele talen te gebruiken. Het toetsenbord van de Tachotype is symmetrisch opgebouwd: links en rechts liggen bijna dezelfde medeklinkers, in het midden liggen de klinkers.

Foto’s hondenvordering
Dit verhaal is waar.

Zilverpapier
Dit verhaal is waar.

Dokterstas
Dit verhaal is waar.

Sigarettendoosje

Dit verhaal is waar.

Schijven
Dit verhaal is niet waar. Deze schijven staan al enige jaren in het depot van het Verzetsmuseum en niemand heeft enig idee waarvoor de schijven gebruikt zijn.

Filmpje
Dit filmpje is waar. Het filmpje dat laat zien hoe een man illegaal morse-boodschappen verzend is in de oorlog gemaakt.

Lekstop
Dit verhaal is waar.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor