Dag pap, tot morgen.

Stel je eens voor...

Het is oorlog, je bent kind en je woont bij je vader en je moeder in Amsterdam. Op een dag komt de politie vertellen dat je moet verhuizen. Naar Oost-Europa. Omdat je joods bent.

Je gaat met je ouders naar een streng bewaakt gebouw. Binnen is het vol met andere mensen. Iedereen is bang. Niemand weet wat er zal gebeuren.

Dan vertellen je ouders dat je naar een crèche moet aan de overkant van de straat. Ze zeggen gedag en je weet niet of je je ouders daarna ooit nog zal zien.

In de crèche zijn een heleboel andere kinderen. Maar je kent bijna niemand.

Een van de oppassers komt naar je toe. Ze verstopt je en smokkelt je langs de bewakers. Je gaat met vreemde mensen mee de trein in en reist door heel Nederland. En voor je het weet zit je op een boerderij ver weg van huis bij mensen die je niet kent. Helemaal alleen. Jaren lang.

Dat is wat Salo, Foke, John, Liesje en 500 andere joodse kinderen overkwam. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd, omdat zij zijn gered uit de Joodse crèche. In dit onderwerp vertellen zij hun verhaal.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor