Verhaal in het kort

De Hollandsche Schouwburg
De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam is voor de oorlog gewoon een theater. Vanaf 1942 wordt het de belangrijkste verzamelplaats voor joden, een soort gevangenis. Na een tijdje moeten de joden ‘op transport’. Dat betekent dat ze dan worden weggevoerd naar de kampen.

De Joodse Raad
In de Hollandsche Schouwburg is de Joodse Raad belangrijk. In die Raad zitten joden die voor de Duitsers van alles regelen. Ze noteren wie er in de Schouwburg aankomt en wie is vertrokken. Sommige medewerkers zorgen dat er namen uit die administratie verdwijnen. Zo kunnen er ook kinderen worden gered.


De crèche
De crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg is modern en goed ingericht. De joodse mevrouw Pimentel is de directrice. Pimentel, medewerkers van de Joodse Raad en een paar verzorgsters maken een plan om zo veel mogelijk kinderen uit de crèche te laten ontsnappen.


Smokkelen
De crèche wordt minder zwaar bewaakt dan de Schouwburg. Daardoor kunnen kinderen uit het gebouw worden gesmokkeld. Zo worden baby’s en peuters worden in een tas, doos, koffer of zelfs vuilnisemmer gestopt. Ook ontsnappen kinderen tijdens wandelingen in de buurt en via de achtertuin.


Verzetsgroepen
De kinderen worden naar onderduikadressen gebracht. Het zijn vaak jonge mensen die dit gevaarlijke werk durven te doen. Ze zoeken het hele land af naar mensen die een joods kind in huis willen nemen. Vier verschillende verzetsgroepen hebben meer dan vierhonderd kinderen gered.

Onderweg
De meeste kinderen gaan naar een onderduikadres in Friesland of Limburg. Meestal brengen vrouwen de kinderen daar heen met de trein. De Duitse bezetters controleren vrouwen minder vaak en een vrouw met kinderen valt niet zo op. De reis is gevaarlijk want als iemand in de trein doorheeft dat het een joods kind is worden ze misschien verraden en door de Duitsers opgepakt.


In onderduik
De kinderen komen terecht in een nieuw gezin. Zo’n onderduikgezin neemt een risico. Als wordt ontdekt dat er een onderduikkind in huis is worden de pleegouders naar een concentratiekamp gestuurd. De joodse onderduikkinderen moeten zich snel aanpassen aan hun nieuwe gezin. Een deel heeft een goede onderduiktijd maar anderen voelen zich eenzaam en hulpeloos.


Na de oorlog
Veel joodse ouders zijn vermoord in de kampen. Maar ongeveer de helft van de ondergedoken kinderen kan terug naar de eigen vader of moeder. Voor veel pleegouders en kinderen is het moeilijk om afscheid van elkaar te nemen. En wat moet er met de kinderen gebeuren die geen familieleden meer hebben? Om veel kinderen wordt gevochten – door de pleegouders, familieleden en vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor