Drie meiden in verzet

Interview met Freddie Oversteegen in het programma Verre verwanten (5 minuten) op YouTube.


Hannie
Hannie Schaft, ‘het meisje met het rode haar’ is een bekende verzetsstrijdster geworden. Ze heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog - ook gewapend! - verzet tegen de Duitsers. Ze is de enige vrouw die in Nederland om haar gewapende verzet door de Duitsers werd doodgeschoten. Over haar leven is een boek geschreven en een film gemaakt.


Truus en Freddie
De zusjes Truus en Freddie Oversteegen hebben samen met Hannie in het verzet gezeten. Ze hebben de oorlog overleefd. Ze zijn minder bekend geworden, maar hebben net zo dapper als Hannie verzet gepleegd tegen de nazi's.
 
Waarom zij wel?

In het gewapende verzet zaten vooral mannen. Vrouwen in het verzet verzorgden onderduikers of brachten als koerierster berichten rond. Maar heel weinig vrouwen hebben gewapend verzet gepleegd.

Waarom hebben Hannie, Truus en Freddie wel wapens gebruikt? Hoe hebben de serieuze Hannie, de stoere Truus en de toen nog heel jonge Freddie dat gewapende verzet ervaren?


Na de oorlog
Na de oorlog wordt Hannie een echte verzetsheld. Truus wordt beeldhouwster. Ze vertelt vaak over haar verzetsverleden - bijvoorbeeld op scholen - en ze schijft er een boek over. Freddie leeft teruggetrokken en is teleurgesteld.

Truus en Freddie blijven achter hun keuze staan: sommige verraders en Duitsers moesten vermoord worden. Maar ze hebben daarover gemengde gevoelens.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor