Drie meiden in verzet

Interview met Freddie Oversteegen in het programma Verre verwanten (5 minuten) op YouTube.


Hannie
Hannie Schaft, ‘het meisje met het rode haar’ is een bekende verzetsstrijdster geworden. Ze heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog - ook gewapend! - verzet tegen de Duitsers. Ze is de enige vrouw die in Nederland om haar gewapende verzet door de Duitsers werd doodgeschoten. Over haar leven is een boek geschreven en een film gemaakt.


Truus en Freddie
De zusjes Truus en Freddie Oversteegen hebben samen met Hannie in het verzet gezeten. Ze hebben de oorlog overleefd. Ze zijn minder bekend geworden, maar hebben net zo dapper als Hannie verzet gepleegd tegen de nazi's.
 
Waarom zij wel?

In het gewapende verzet zaten vooral mannen. Vrouwen in het verzet verzorgden onderduikers of brachten als koerierster berichten rond. Maar heel weinig vrouwen hebben gewapend verzet gepleegd.

Waarom hebben Hannie, Truus en Freddie wel wapens gebruikt? Hoe hebben de serieuze Hannie, de stoere Truus en de toen nog heel jonge Freddie dat gewapende verzet ervaren?


Na de oorlog
Na de oorlog wordt Hannie een echte verzetsheld. Truus wordt beeldhouwster. Ze vertelt vaak over haar verzetsverleden - bijvoorbeeld op scholen - en ze schijft er een boek over. Freddie leeft teruggetrokken en is teleurgesteld.

Truus en Freddie blijven achter hun keuze staan: sommige verraders en Duitsers moesten vermoord worden. Maar ze hebben daarover gemengde gevoelens.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor