Drie meiden in actie

In de verzetsgroep werken de meiden heel goed samen.


Commandant
De commandant van de verzetsgroep, Frans van der Wiel, geeft opdrachten. De stoere Truus krijgt meestal de leiding.

Verzetswerk
De meiden trekken er op hun fiets dag en nacht op uit. Ze hebben altijd een pistool bij zich. Ze verspreiden verzetskranten, brengen joodse kinderen naar onderduikadressen, vervoeren wapens en blazen bruggen op.
Truus: ‘Van je pistool – zo voelden we ‘t – hing je leven af. Zonder dat ding voelde je je niet veilig op straat.

Steeds harder
Als jonge vrouwen kunnen ze makkelijk aanpappen met Duitsers. Ze doen dat om inlichtingen te verzamelen over bunkers en mijnenvelden. De acties waar de drie meiden aan meedoen worden steeds harder. Ze krijgen het er steeds moeilijker mee.


Onschuldig, bang en niets te verliezen
Truus: ‘Als jonge, op het oog onschuldige, meisjes waren we uitermate geschikt voor het verzet. We waren niet getrouwd en hadden geen kinderen. Wij hadden niets te verliezen, alleen ons eigen leven. We waren vaak bang, maar vonden het werk noodzakelijk.


Op de fiets
Freddie: ‘We gingen altijd op de fiets, nooit lopen, dat was te gevaarlijk. Ik lette altijd op of de kust veilig was. Dat werkte heel erg goed. We hadden ook wel eens een lekke band. Die moest je dan zelf plakken.’


Als man en vrouw vermomd
Truus heeft samen met Hannie een aantal aanslagen gepleegd. Bij deze acties vermomt Truus zich vaak als man, zodat ze zich kunnen voordoen als een verliefd stelletje en niemand iets in de gaten heeft.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor